четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаД-р Кунчев: Мит е, че ваксините водят до аутизъм

Д-р Кунчев: Мит е, че ваксините водят до аутизъм

Все още у нас има доста хора, настроени срещу ваксините, призна д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в Министерството на здравеопазването. По форумите и в някои медии се срещат няколко основни твърдения на противниците на имунизациите.

Едно от тях е, че препаратите съдържат алуминий и живак, които са опасни. Хората, които оспорват ползата от ваксините, не вадят конкретни доказателства и научни факти, а чуто оттук-оттам, отговаря д-р Кунчев.

В ЕС не се ползват ваксини със значимо количество живак и алуминий

„Няма никакви проучвания, които да доказват вреден ефект от живак или алуминий във ваксините. Въпреки това преди години в България се взе решение да се намали и премахне точно тази съставка – консервант, която ги съдържа. Мога да заявя, че у нас, както и в много други европейски страни, в САЩ, Канада, не се ползват ваксини със значимо съдържание на двата елемента“, обясни той.

Други твърдения свързват ваксините с увеличаване случаите на аутизъм и множествена склероза. „През последните 10 г. имаше два големи скандала. Единият беше свързан с препарата срещу морбили, паротит и рубеола, за който лекар от Англия обяви, че повишава риска от аутизъм. Другият бе с ваксина за хепатит В, която уж водела до множествена склероза. Това дойде от Франция.

Точно деца на майки, отказали ваксини, се оказват с аутизъм

И по двете съмнения са правени двойно слети изследвания с огромни групи деца – едната ваксинирани, а другата – не. Оказа се, че няма абсолютно никаква разлика за аутизма. При пациентите с множествена склероза, макар и с минимална преднина, повечето бяха неваксинирани. Френският лекар, който пусна обвинението, сам призна, че проучването му не е направено според правилата и не е достоверно. Той е и с отнети права“, разказа д-р Кунчев.

Може ли ваксината да ни разболее от същата болест?

Някои родители се плашат, че във ваксините има живи вируси или микроорганизми, които можели да разболеят. От медицинска гледна точка такова твърдение е смешно, коментира д-р Кунчев. „В нито една ваксина не се слагат живи или активни вируси, бактерии. Ползват се такива части от тях, които създават имунитет, но не водят до заболяване, добави той.

Това бил възможно най-естественият и природосъобразен начин за трениране на отбранителните сили. След имунизация в организма протичат сходни процеси на тези в реалния живот, когато се срещаме с причинителите на болести. Само че той не предизвиква истинска инфекция, а осигуряваме защита като провокира тялото да образува антитела.

Има ли алуминий във ваксините, опасен ли е той?

Не се вкарват чужди антитела

Не се вкарват готови чужди антитела, нито пък химични елементи или антибиотици, пояснява д-р Кунчев. Така както някои хора са против ваксините, имало и други родители, които протестирали, че България още не е въвела ваксини, които се прилагат в Европа – например за варицела. Тя се правела в съседна Гърция.

Ваксинирах се срещу грип, но се разболях“, казват някои. Грип и респираторни заболявания са различни неща, отговаря д-р Кунчев. „Ако имунизиран се разболее по време на епидемията, кара тежко инфекцията, има основание да протестира. Но ако ваксината не може да предпази до 100%, намалява до такава степен риска от усложнения, че болестта протича много леко“, уверява специалистът.

Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -