сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли да се вадят сливиците и при възрастни?

Може ли да се вадят сливиците и при възрастни?

По принцип сливиците може да се оперират и при хора на средна възраст. Годините не са противопоказание, но трябва внимателно да се прецени състоянието на пациента. Ако той е живял до 60-годишна възраст с тези сливици, излишно е да се отстраняват заради хронично възпаление, но ако е налице туморно образувание, преценката е друга.

Операцията се прави с обща упойка и в клинични условия

Голям процент от т.нар. следоперативни фарингити не са нищо друго освен груби ръбци, които болят цял живот. Ако са налице диабет, кръвно налягане, онкологично заболяване, системно увреждане на нервната или сърдечносъдовата система, операция не се прави.

Ако има чести ангини с гнойни налепи (поне 5 на година), абсцес около сливицата поне веднъж (срязан от специалист), болки по ставите и високи стойности на ревматичните проби, постоянна бактериална инфекция в сливиците (главно бетахемолитичен стрептокок група А) и неприятна миризма на секрета, който се изцежда от сливиците, трябва да се предприеме операция.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Налепите по сливиците невинаги са ангина
Кое причинява афтите в устата?
Може ли при фарингит да бъде засегнато и ухото?
Болно гърло може да промени захапката при децата

Така наречени тонцилатни тапички – белезникави топчета, които излизат от сливиците при натиск и дават често неприятен дъх, не са причини за отстраняването им. От средата на миналото столетие хронично болните сливици се считат за огнищна инфекция, която може да порази далечни органи – сърце, бъбреци, стави. Това становище не е абсолютно доказано, но не е и отхвърлено.

Клиничният опит показва, че при много придобити сърдечни пороци или бъбречни увреждания е налице и хроничен тонзилит. Счита се, че съставки от обвивката на бетахемолитичните стрептококи образуват комплекси със сливичните тъкани, които се закачат за сърдечните клапи и оформят порок.

Накрая да напомня, че структурата на сливиците е с 10-15 каналчета, повърхността е на лобчета и на външен вид изглеждат неравни. Това всъщност е нормалният им вид и не трябва да тревожи пациентите.

При малки деца с големи сливици и при възрастни със сънна апнея може да се предприеме операция след строга преценка дали те са механична пречка за дишането им, или не. И така показанията за тонзилектомия са в ръцете на този, който ще извърши операцията. Той е отговорен за успеха й и придобиване на комфорт в гърлото.

Проф. Георги Едрев

 

Проф. Георги Едрев, УНГ специалист

Свързани публикации

1 коментар

  1. До 12 години сливиците играят сериозна роля в защитата на организма от инфекции, а след това започват да намаляват заедно с изчезването на функцията си. На 20 вече атрофират.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -