Защо се появяват разширени пори?

PRINT

Кожата на човека има хиляди пори. Това са отворите на космите, мастните и потните жлези. Там са, защото осигуряват добра защита на организма, като хидратират и омазняват кожата, отделят токсини и други вредни вещества, регулират температурата на тялото. Наличието на широки пори не е заболяване, но може да бъде неприятен козметичен дефект.

При мазната кожа мастните жлези продуцират повече секрет (себум). Смесването на тази мастна субстанция с прах прави порите да изглеждат черни и чисто визуално по-големи. С годините кожата губи еластичността си и прави порите да изглеждат по-широки. Допълнително помага и слънцето. Мъжете имат по-широки пори. При жените порите също могат да се разширят – от прекалено често почистване на лицето, от хормонални фактори и от неправилни козметични грижи. Гените също играят роля.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Хлорен разтвор лекува кожата при увреждане
При атопичен дерматит често липсват калий и натрий 
Витамини и хиалуронова киселина връщат свежестта на кожата
Лекари на път да преборят акнето 
Как да се приемат добавките за хубава коса и кожа? 

Порите не може наистина да се „свият“, защото не притежават мускули, които да ги отварят и затварят. Може обаче да се направят доста неща, за да се минимали-зират отворите и да се подобри външният вид на кожата с широки пори. На първо място лицето трябва да се поддържа чисто. Необходимо е да се използва мек измиващ продукт два пъти дневно.Този тип козметика съдържа обикновено салицилова киселина или плодови киселини в много нисък процент. По този начин се постига лек пилинг ефект, който допълнително почиства порите. При недостатъчно въздействие може да се използва и ексфолиращо средство един път седмично. Не трябва да прекаляваме с почистването, защото кожата изсъхва прекомерно, мастните жлези реагират и започват усилено да секретират повече себум.

Съществуват редица кремове и лосиони, които са предназначени за този вид кожа и при редовна употреба видимо водят до минимализиране на порите. Най-често препаратите са на базата на витамин А киселина. Регулярното използване на маски с хума също е добро домашно лечение. От козметичните процедури подходящи за повлияване на широките пори са химическите и/или лазерни пилинги. Химическите пилинги съдържат алфа и бета-хидрокси киселини. В зависимост от силата и концентрацията на киселините процедурата се прави от веднъж седмично до веднъж месечно. При лазерните методи се използва т.нар. фраксел пилинг, който е повърхностен и възстановяването след него е сравнително бързо.

Използването на правилен грим е от първостепенно значение. Задължително на етикета на продукта трябва да пише „некомедогенен“. Тези козметични средства са специално създадени да не запушват наличните пори.
Защитата от слънце и използването на фотопротективни кремове е също много важна, защото така се блокира един от факторите за образуване на разширените пори. фотозащитният продукт трябва да е с висок фактор, предназначен за мазна или смесена кожа. Нанася се половин час преди излизане и на всеки два часа при продължителен престой на слънце.

Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ „Александровска“

[Общо: 3    Средно: 2.7/5]
Защо се появяват разширени пори? беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *