Защо някои хора не образуват антитела след ваксина или боледуване?

PRINT
проф. Елисавета Наумова

В хода на пандемията стана ясно, че някои хора не могат да образуват антитела изобщо или пък го правят, но недостатъчно. Няма значение дали е след преболедуване или след ваксина – това е особеност на самия организъм, казва проф. Елисавета Наумова, началник на Клиниката по Клинична имунология в УМБАЛ „Александровска“ и национален консултант по същата специалност.

Това са хора с някаква форма на имунен дефицит, дефект в едно от звената на имунния отговор – вроден или специфичен, пояснява проф. Наумова. При повечето от тях може да се открие генетичен дефект, свързан с продукцията на антитела. Има и хора, при които не могат да се образуват нито антитела, нито Т-клетки.

Освен генетичен дефект, друга причина за това явление може да е свързана с прием на определени медикаменти, потискащи имунната система. Например има лечение с моноклонално антитяло за потискане на В-лимфоцитите, а те са много важни за образуване на антителата. При такива хора обаче може да има поне Т-клетъчен отговор, включително и при COVID-19 след преболедуване или ваксиниране.

Какво се прави, ако човек не образува антитела от ваксина?

Кой имунитет е по-силен – след ваксина или след боледуване?

Имунологичната наука е натрупала факти, според които по принцип имунитетът след боледуване е по-добър и дълготраен от този след ваксина. Има обаче и някои изключения. Ваксините са препарати, създадени по различни технологии.

При някои от тях като живите атенюирани например, отговорът е много по-добър отколкото при други имунизации. Добър резултат се постига дори само с една доза. Наблюдава се както клетъчен отговор – Т-клетки, така и хуморален – В-клетки. Инактивираните ваксини са с по-ниска ефективност от живите атенюирани, по-слаб е ефектът от тях и в сравнение с имунитета след боледуване. Реакцията на организма е свързана главно с образуване на антитела, но те може да намалеят с времето, защото полуживотът им е около 21 дни. Ако след време няма дразнител, който да поддържа този титър – нивото на антитела, обикновено те падат.

Антитела и видове имунитет след ваксина и преболедуване от COVID-19

Някои ваксини водят до по-добър имунитет от боледуването

„Има обаче и изключения. Някои ваксини индуцират по-добър отговор от самата вирусна инфекция – като пример ще дам ваксината срещу HPV. При бактериалните препарати – тези срещу хемофилус инфлуенце тип В и пневмококовата ваксина. Последните два са много важни, включени са в задължителния имунизационен календар при малките деца“, пояснява проф. Наумова.

Ползата от прилагането на ваксините, също и с оглед на коронавируса, е че те предотвратят тежкото протичане, усложненията при инфекцията, които често се случват на практика. Въпросът не е свързан с това, кой имунитет е по-добър, а на каква цена ще го постигнем.

При COVID-19 още няма достатъчно данни, които да хвърлят достатъчно светлина върху въпроса, какъв и колко продължителен ще бъде този отговор. Към момента данните сочат, че преболедувалите имат по-малко антитела към спайк протеина на коронавируса, но пък при тях те са много по-дълготрайни и са насочени освен това и към други компоненти на вируса – мембранният протеин и нуклеокапсидите.

Д-р Даскалов: Ето как коронавирусът уврежда очите!

Защо се налагат бустерни дози при имунизациите?

Отговорът на този въпрос е свързан със силата, видът и продължителността на имунната памет, които са различни при отделните патогени. При едни ваксини лекарите следят дали има антитела и постоянното им присъствие е фактор за добър имунитет. По този критерий се съди дали има нужда от реваксинация – такъв пример са ваксините срещу дифтерит и тетанус. При други ваксини е по-важно да има добър първоначален отговор, който после може и да намалее – пример е тази за хепатит В. Не може всички ваксини да се слагат под един знаменател.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Защо някои хора не образуват антитела след ваксина или боледуване? беше последно модифицирана от: февруари 23rd, 2022 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *