Защо не уринирам достатъчно, дори да пия вода?

PRINT
проф. Боряна Делийска

Водата е основен компонент за човешкото тяло, имаща значение за оптималната работа на отделните органи и система в него. Тъканите съдържат различно количество вода. Относителният й дял в организма се различава при жените и мъжете, а с напредване на възрастта количеството й в организма значително намалява. Тя е средно около 50% от телесното тегло, като 2/3 от нея са разположени в клетките, а 1/3 – извън тях.

Бъбреците са един от основните фактори, поддържащи равновесието на водата в организма. Обичайно отделената урина за 24 часа е с 500-600 мл. по-малко от количеството течности, които човек приема за денонощие, като разликата се дължи на отделяне на течностите с дишането, с потта и при дефекация. Според зададения въпрос читателят „поема много течности, а отделя малко урина“.

Точният баланс между приети течности и отделена урина може да се извърши, когато се запишат всички течности, приети за 24 часа, например от 6-7 ч до 6-7 ч на следващия ден. За същия период трябва да се събере в съд отделената урина и при прием на течности например 1500 мл, отделената урина трябва да е около 1000 мл.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Камък в бъбреците до 8 мм може да бъде изхвърлен спонтанно 
Вредни ли са цитруси и салати при бъбречни болести?
Може ли бъбречно заболяване да отключи хипертония?

Съществуват различни физиологични състояния, когато количеството на урината е по-малко. Това се наблюдава при висока температура на околната среда, при обилно изпотяване, продължителни физически натоварвания и др. Не трябва да се забравя, че при продължителен фебрилитет, повръщане и диария отделената урина също може да намалее в значителна степен, като дори човек може изцяло да спре да уринира. Различни бъбречни заболявания биха могли да се проявят със задръжка на течности, като това по-често са имунни и автоимунни бъбречни заболявания, но при тях се появяват и отоци.

От значение е да се диференцират две състояния, също свързани с намален обем на отделена урина – това са т.нар. ретенция, когато пикочният мехур е пълен, но навън изтича малко урина, и т.нар. олигурия, когато болният уринира малко, но и в пикочния мехур липсва урина. Бих посъветвал пациентите, които имат такива подозрения, да съпоставят приетите течности за 24 часа спрямо отделената урина за този период. Да се елиминират за денонощието значимите физически натоварвания. Също и да избягват да провеждат тази проба в горещи дни. Ако действително има разлика между двата обема повече от 800 мл, е необходимо да потърси компетентна нефрологична помощ.

проф. Боряна Делийска

 

Проф. Боряна Делийска, началник на клиниката по нефрология в болница „Царица Йоанна – ИСУЛ“

 

[Общо: 67    Средно: 3/5]
Защо не уринирам достатъчно, дори да пия вода? беше последно модифицирана от: юни 30th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

2 thoughts on “Защо не уринирам достатъчно, дори да пия вода?

 1. Георги каза:

  Здравейте, моля за съвет на посочения имейл.Имам сърдечно заболяване-аортно митрален порок.Лекарите казват, че в момента съм декомпенсиран.От декември до сега на 3 пъти влизам в болница- подуват се бедра, крака и корем и имам излив в десния дроб.Първият път само отводниха тялото-беше доста добре, но не издържах и месец и сенлоших.Вторият път изтеглиха 1,6 литра вода от дроба, но тялото не бе добре отводнено.Третият път влязох по спешност – изтеглиха 3,6 литра вода, но отново краката останаха подути/естествено по-малко подути отпреди приемането в болница.Подуването продължи и след изписването.Вече месец съм си у дома, но с много подути крака,а казаха че пак има излив.
  Казано ми е да пия повече течности и аз това правя, но отделям малко урина- около 2 литра за 24 часа- при едно ходене до тоалетната отделям от 50милилитра , до 200 в най-добрия случай.КАКВО ДА ПРАВЯ ТА ДА УВЕЛИЧА ОТДЕЛЯНЕТО НА УРИНА И ПО ТОЗИ НАЧИН ДА ЗАДЪРЖАМ ПО-МАЛКО ВОДА.при контролния преглед миказаха да увелича Трифаст 200 от половинка таблетка на 3/4..Направих го, но сякаш отделянето на урина намаля, вместо да се увеличи.
  Може би в най-скоро време ще вляза в болница, но това ще стане като премине грипнта вълна.
  ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ.

 2. Георги каза:

  Много полезна статия.
  И все пак аз съм доста объркан и за това зададох своя въпрос и опояснения за здравословното ми състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *