Защо боли коляното?

PRINT
болки в коляното артроза

Болката в коляното се среща често, но пък причините за нея може да са много различни. То е като амортисьор за тялото, поема голяма част от тежестта ни при ходене и други движения. Обикновено хората се сещат само за менискуса, но колянната става е сложно устроена и има няколко части: кост, хрущял, мускули, връзки и сухожилия. При износване или увреждане в някоя от тях ще получим неприятно усещане. Ето какво разказва д-р Игор Антонов, ръководител на Клиника за лечение на болката в Москва, Русия. 

Травма или вътрешно заболяване?

Болката в коленете може да бъде причинена от няколко фактора: външни (травма или увреждане) и вътрешни (възпалителни или дегенеративни заболявания). Най-често коленете болят поради нараняване.

Усукване при натоварено коляно най-често уврежда менискуса

Важна подробност е, че 50% от мускулно-скелетните наранявания се случват в колянните стави. Посттравматичната болка в коляното се появява при ходене или движение. Ако болката е била предшествана от силно изразена синина, трябва да се направи рентгенова снимка, която да се разчете от ортопед-травматолог. Така лекарят ще предпише правилното лечение, като при необходимост ще насочи пациента към мини-инвазивна манипулация или операция.

13 причини за болки в коляното

Дислокация на капачката на коляното

Дислокацията (изместване) на пателата (капачката на коляното) също могат да бъдат придружени от силна болка. За да се отървете от неприятното усещане, е необходимо да пателата да бъде наместена в предишното положение от квалифициран специалист.

Остеоартритът е друга, често срещана причина за болка. Тук става дума за дегенеративни тъканни промени, които се срещат не само при възрастни хора. 

Болестта провокира силна болка в коленете заради намаляване на обема на хрущяла и околната тъкан. Може да прогресира бързо и да се наложи хирургично лечение. Най-често терапията е ефективна.

Инжекции с хиалуронова киселина най-добри при артроза на коляното

Ревматичните заболявания като причина за болката

Ревматичните заболявания, като артрит, артроза, спондилит, смесени заболявания на съединителната тъкан и други, влияят негативно върху структурата на ставите, включително коляното. Болката е един от симптомите. При подаграта, която е метаболитно заболяване, свързано  с отлагане на кристалчета пикочна киселина, също може да се появи болка в коленете. Пикочната киселина се натрупва в ставите, което причинява силно подуване, скованост на движенията и силна болка.

Лечението се предписва от ревматолог, а за облекчаване на симптомите обикновено се използват противовъзпалителни лекарства и кортикостероиди. Сред другите причини, които могат да причинят болка в коляното, заслужава да се отбележат инфекциозни заболявания, плоскостъпието, захарен диабет, хормонални нарушения (менопауза, менструация, бременност), както и недостиг на основни витамини и минерали в организма.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 2    Средно: 2/5]
Защо боли коляното? беше последно модифицирана от: май 28th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *