Заради жегата епидемия от отлепени ретини в Пловдив

PRINT
alt

Големите горещини докараха на пловдивчани още един проблем – близо 30 души са постъпили в очна клиника на Университетска болница „Св. Георги“ под тепетата заради отлепване на ретината. Само за юли сме оперирали 20 пациенти, останалите десетина са приети този месец,каза проф. д-р Нели Сивкова, началник на лечебното звено.

С високите температури организмът се обезводнява, а стъкловидното тяло на окото, което е гелообразно, се втвърдява и предизвиква разкъсване на ретината, известна като мозъка на зрителния орган, обясни тя. А най-лошото е, че за пациента няма никакви симптоми – нито болка, нито зачервяване.

Той разбира едва, когато неволно закрие едното око с ръка. Тогава установява, че не вижда добре и осъзнава, че нещо се случва със зрението му. По-застрашени са хората с късогледство, над 55-годишните и оперираните за катаракта.

Лечението е само оперативно – локализират се зоните на разкъсване, третират се със студ или лазер. След интервенцията зрението обикновено се възстановява изцяло. Престоят в стационара е до 3-4 дни, но пълното излекуване става след около три месеца.
Ако лечението се проведе по-късно от 3-4 месеца след разкъсването на ретината, шансовете за възстановяването й се свеждат почти до нулата, подчерта проф. Сивкова.

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Заради жегата епидемия от отлепени ретини в Пловдив беше последно модифицирана от: май 26th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *