Възли на гласните връзки – кога се оперират?

PRINT

Гласните връзки се намират в средната част на ларингиалната кухина и при трептене от издишвания въздух и нервните импулси се получава глас. Гласните връзки са образувани от гласовите мускули и мембранозна част. Те са две, разположени една срещу друга, и формират триъгълно пространство, наречено гласна цепка. При вдишване тласната цепка се разширява и въздухът постъпва в белите дробове. При създаване на глас двете гласни връзки трептят и същевременно се приближават една към друга. Най-тесен участък е предната им трета. Тази зона е предимно мембранозна и се нарича вибраторна.

При част от хората при тези вибрации се получават симетрични надебелявания на гласните струни и гласът одрезгавява. В началото тези образувания са като просени зърна и след гласова почивка пациентът не чувства дискомфорт. Ако той продължи да натоварва гласа си (учители, адвокати, артисти, певци), възелчета се уголемяват, втвърдяват и гласът става трайно дрезгав. Тогава се използва оперативно отстраняване чрез микроларингохирургия. Тези образувания не са тумори, наподобяват мазоли и се наричат „певчески възли“.

При някои хора става дума за лоша гласова постановка и те не са подходящи за гласови натоварвания, защото много бързо образуват певчески възли. Това е поправимо, ако проведат предварително лечение от фониатър и фонопед. Особено е препоръчително за млади хора, които възнамеряват да станат певци, артисти и т.н.

Полипи на гласни връзки – как се образуват

При някои пациенти по време на заболявания с тежка кашлица може част от лигавицата на тласната връзка в даден участък да се отлепи. Ако тук се събере лимфа, се образува киста. Ако се струпат клетки, се оформя полип на гласната връзка. И двете образувания са кръгли, обикновено едностранни (само на едната гласна връзка) и изискват оперативно отстраняване. При обикновен преглед се определят като възел и след хистологична диагноза се установява киста ли е, или полип.

При трети случаи на тласната гънка може да се образува доброкачествен тумор (фибром, ангиофибром) и гласът да одрезгавее. Също е необходима операция и хистологична диагноза. Дотук всички споменати образувания са доброкачествени с работно наименование „възел“, докато не се направи хистологична диагноза.

Други новообразувания (папиломи, карциноми) нямат визия на възел, а приличат на инфилтрат, цветно зеле и ограничават подвижността на тласната връзка. Те изискват незабавна биопсия и последващо лечение в зависимост от хистологичния резултат.

Проф. Георги Едрев,  специалист по УНГ

[Общо: 36    Средно: 3/5]
Възли на гласните връзки – кога се оперират? беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *