В Пловдив поставят безплатни гласови протези на онкоболни

PRINT
alt

Болница „Пловдив“ е единственото лечебно заведение у нас, където се прави рехабилитация на пациенти с карцином на ларинкса след ларингектомия. Американските гласови протези се поставят безплатно, защото ръководството на лечебното заведение ги е осигурило за болните. Интервенцията се прави по клинична пътека, най-малко 2 месеца след приключване на лъчетерапията и ако пациентът няма проблеми с белия дроб, обясни завеждащият на отделението по уши, нос и гърло д-р Асен Асенов.

Карциномът на ларинкса е онкологично заболяване, което засяга основно мъжете и е със сравнително благоприятна прогноза, ако няма метастази. След премахване на засегнатия орган пациентите имат висока продължителност на живота. За съжаление голям проблем за тези хора представлява тяхната социална изолация поради загубата на гласа и говора, обясни лекарят. Те остават без ларинкс и с един постоянен отвор в основата на шията – трахеостома, през който могат да дишат.  Народът го нарича „копче“, отбеляза той.

Възможностите за рехабилитация на гласа са няколко, като в България е по-широко застъпена употребата на ларингофони. Това са вибриращи устройства, които се поставят от външната страна на шията, по-точно на „пода на устата“. Те създават вибрация и пациентите могат да говорят с металически глас, но не винаги.
Другият начин за рехабилитация е т.нар. езофагиален говор, при който чрез упражнения, подобно на уригване, се изкарва въздух от стомаха и се предизвикват вибрации в гърлото със съответния звук, обясни д-р Асенов. Но този тип изказ е изключително краткотраен.

Най-модерният метод е поставянето на гласова протеза, благодарение на която пациентите могат свободно да комуникират непосредствено с други хора и по телефона. Двама американски медици са разработили гласовите протези и така дават на тези пациенти втори шанс.

Устройството се слага в горната част на трахеостомата и свързва трахеята с хранопровода. Когато „копчето“ се натисне с пръст при издишването въздухът се насочва от белите дробове към клапния механизъм на протезата в основата на гърлото, където предизвиква вибрация на меките тъкани. Така се получава говор с висока интензивност, много добра разбираемост и продължителност. Има и други видове клапи, които се използват без ръцете, те автоматично затварят стомата, когато се ползва говорната клапа.

Самото поставяне на гласовата протеза изисква да се формира фистулен вход между трахеята и хранопровода, което се прави с операция под обща упойка за 30-40 минути. След това болният остава 2 дни в стационара. По-късно се слага и самата протеза, като обикновено пациентът проговаря веднага или след кратки упражнения. Рядко се налага да мине около месец, за да се напасне и да започне да говори. Интервенцията се прави поне 2 месеца, след като е приключил курсът по лъчетерапия.

Протезите са изработени от материал с различна продължителност на живота – от 3 до 6 месеца, но има и други, които издържат 1-2 години. След това се подменя. Процедурата по смяната на протезата трае само 10-15 мин. и не изисква обща анестезия.

В болница „Пловдив“ вече са поставени около 50 протези на пациенти, на които е опериран ларинксът заради злокачествено заболяване. В България годишно се правят над 450 такива операции.
Този вид карцином най-често започва с промяна в гласа.Среща се обикновено при пушачи, които изпушват повече от кутия цигари на ден, при злоупотребяващи с алкохол. Застрашени са и работещи с петролни продукти и асфалт, с наднормени концентрации на химикали или с гориво-смазочни материали. Не са редки случаите и при овчари, защото много викат, макар че по цял ден са на чист въздух. Ако в продължение на няколко седмици има дрезгавост и тя не минава, а се влошава, веднага трябва да потърсят помощ при специалист. Д-р Асенов съветва пациентите с подобен проблем да не се колебаят и да си направят биопсия, защото колкото по-рано се диагностицира болестта, толкова по-малка е оперативната намеса и се избягва дори цялостно премахване на ларинкса.

Click to rate this post!
[Total: 20 Average: 3.5]
В Пловдив поставят безплатни гласови протези на онкоболни беше последно модифицирана от: юли 10th, 2018 Iliana Angelova
loading...

2 thoughts on “В Пловдив поставят безплатни гласови протези на онкоболни

  1. kostadin каза:

    dodro

  2. kostadin каза:

    otli4en

Comments are closed.