Трудно дълбоко вдишване – един от симптомите на пост-COVID-синдрома

PRINT
проф. Коста Костов ВМА

 

Поне 30% от пациентите, преболедували новия коронавирус, имат трайни симптоми, известни като пост-COVID-синдром. Те продължават до около три месеца, посочва проф. Коста Костов, специалист по белодробни болести в УМБАЛ „Света Анна“ и МЦ „Инспиро“. Той е описал 36 оплаквания, свързани с различни органи и системи. По правило отзвучават във времето, но изискват последователно наблюдение от специалист, поясни професорът. 

Най-често това оплакванията са:

Тези симптоми постепенно отзвучават, но трябва да се наблюдават в рамките на половин година след острата фаза на болестта, поясни проф. Костов. 

Коронавирусът може да увреди сърцето месеци по-късно

На първия месец след началото на симптомите задължително трябва да се отиде на контролен преглед, най-добре при опитен пулмолог за пост-COVID синдром. Той трябва да оцени дали пациентът има нужда от медикаментозна и лекарска подкрепа. В България практиката е пациентите да се изписват с правото на два контролни прегледи след престой в болници, така че всеки може да се възползва от това си право. Оценката се извършва както образно, така и функционално.

Обратими ли са уврежданията на белия дроб от коронавируса?

Не подценявайте този контролен преглед, казва лекарят. Пропускането на някои проточили се във времето здравословни проблеми е рисково – защото комбинацията от функционални остатъчно промени с образни промени изисква и медикаментозно лечение. Тази оценка задължително трябва да се прави от пулмолог – специалист по белодробни болести, тъй като водещ е респираторният орган, а останалите са около него.

Кое изследване се прави като контролен преглед?

За съжаление 99% от кабинетите в доболничната помощ могат да предложат само спирометрия като изследване. Прецизната оценка на пост-ковид състоянието на белия дроб обаче се прави с оптоелектронна плетизмография – нова и изключително точна технология за оценка на вентилационните възможности на белия дроб. Тя дава параметри, които с обикновената спирометрия няма да се забележат.

6 неща, които пазят белия дроб от болести

Боди плетизмографията може да се оцени дифузионния капацитет  – най-фината промяна при един болен след коронавирус. Може да имате нормално изследване със спирометрия, компютърен томограф, но да имате променен дифузионен капацитет, за което да е нужно медикаментозно лечение. Ако оставите този болен без лечение, този болен може да развие необратима фиброза и тогава ще е късно да му се помогне.

Рехабилитацията на болните трябва да се прави от обучени рехабилитатори, които да знаят как, кога и с какви методи да помогнат. Всички, които не са влизали в болница, но са прекарали новия коронавирус сравнително тежко, също е добре да се обърнат към обучени рехабилитатори.

Вижте инструкциите на проф. Костов във видеото >>>

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Трудно дълбоко вдишване – един от симптомите на пост-COVID-синдрома беше последно модифицирана от: март 23rd, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *