Траен ли е имунитетът срещу COVID-19?

PRINT
проф. Златко Кълвачев

Колко трае имунитетът срещу COVID-19 при преболедувалите? Това е един от важните въпроси, чиито отговори все още не са напълно ясни. Има някакви сведения, но те са малко и противоречиви. При първия случай, когато мутирал коронавирус причиняваше атипична пневмония – SARS (2002 г.), изследванията показаха, че антитела може да се намерят в кръвна на оздравелите за период от около 1-2 години. 

Има обаче и други неща, които са важни по отношение трайността на имунитета. Такива са например функционалните характеристики на образуваните антитела. Те трябва да имат способност да неутрализират и блокират вируса. За момента няма големи надеждни проучвания, от които да става ясно дали това е така. В Сингапур например отделни изследвания откриват антитела, но въпреки това отчитат втори пик. 

Лечение на COVID-19 – актуални данни към момента

Ако няма антитела, възниква въпросът, какво се дължи това? Възможно е в отделни случаи те просто да не се откриват поради некачествени системи за изследване. 

Има и хора, които не могат да образуват антитела след боледуване. Това е установено в процеса на масово имунизиране. Става дума за особеност на организма, в медицината ги наричат “нон-респондери”. По отношение на ваксините те са около 5% от общото население. Дали този процент може да се очаква и при имунитета срещу COVID-19, тепърва предстои да стане ясно. 

Коронавирусите са голямо семейство, известно отдавна. Те се откриват при всички животни. При човека причиняват значителна част от острите респираторни заболявания (ОРЗ), особено през есенно-зимния сезон. В конкретния случай с коронавируса SARS-CoV-2, причинител на COVID-19, са установени два генетични варианта – S и L. Варианта S е еволюционно по-стар, по-малко разпространен и по-слабо агресивен. Варианта L е по-разпространен и по-агресивен, но затова пък данните от последните месеци показват, че относителната му честота намалява. 

Пази ли БЦЖ ваксината от коронавирус COVID-19?

Има два възможни сценария, по които SARS-CoV-2 може да се развие:

Първият е вирусът да се самоограничи постепенно, подобно на предишните епидемии от 2002-2003 г. ( SARS1) и 2012-2015 г. (MERS). Вторият е да се приобщи към групата респираторни вируси, ежегодно причиняващи ОРЗ, заедно с адено-, рино- и още много други вируси. Разбира се, зависи и от това дали ще се появят още критични мутации, които да се предават от човек на човек. Още не знаем дали той ще загуби своята вирулентност (способност да заразява – бел. ред.) или пък ще стане още по-силен. Много ми се иска този вирус да последва съдбата на SARS1 и MERS, за които не сме чули нищо след годината, в която те се появиха – преди 15 г. за първия и 4-5 г. за втория. Те не са се появявали повторно. 

Малцина си спомнят сега, но за двете по-стари мутации на коронавируса бяха разработени ефективни ваксини. Не се стигна до използването им, понеже SARS1 и MERS изчезнаха по естествен път. Неприятното е, че тези същите ваксини сега не могат да се приложа при COVID-19. Той е много променен спрямо тях и те няма да са ефективни. 

В момента се провеждат мащабни генетични изследвания – сравняват се геномите на различните изолати, както от един регион, така и от различни географски региони. Със сигурност има различия в щамовете, изолирани в Европа, САЩ, Латинска Америка или Азия. Много е вероятно да има различия и между европейските щамове – например между варианта в Италия и този у нас. Това е теорията, реалното ще стане ясно в бъдеще, когато се обобщят и анализират данните. Съвременните методологии позволяват изследването на много голям брой генетични варианти и сравняването им. 

Корона вирус – какви са симптомите и лечението?

Междувременно стават ясни нови симптом, свързан с клиничната проява на коронавируса – обриви по краката. Те се наблюдават основно при деца и млади хора. 

Други симптоми, които допълниха първоначалните докладвани, са:

  • загуба на обоняние и вкус;
  • диария, която е по-честа от очакваното и др.

Постоянно се описват и нови усложнения в хода на инфекцията – кардиологични, неврологични и др.

[Общо: 5    Средно: 3.4/5]
Траен ли е имунитетът срещу COVID-19? беше последно модифицирана от: април 21st, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *