Стегнете аптечката преди почивка в чужбина

PRINT
alt

Ако ви предстои екзотична почивка, посъветвайте се за здравните рискове с лекар паразитолог. Този съвет отправи доц. д-р Димитър Вучев, ръководител на секцията по паразитология и тропическа медицина към катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в Пловдив.

Пътуващите трябва да са наясно за собственото си здравно състояние и да са сигурни, че безпроблемно ще понесат географските и климатичните промени по време на воаяжа. Това важи особено за по-стари хора, малки деца и бременни жени.

От епидемиологични съображения при посещение в тропически региони се налагат обезателно някои профилактични имунизации – против жълта треска, менингит, тетанус, полиомиелит, хепатит В, коремен тиф и др. При продължително пребиваване в лоши хигиенно-битови условия се предлага и БЦЖ-ваксинация, която предпазва от туберкулоза.

Тези изисквания се променят периодично и трябва преди отпътуването да са известни. Туристическите агенции разполагат по правило със съответната информация.

Индивидуалната пътна аптечка трябва да съдържа: средство против малария с подробно напътствие за приложението му, обезболяващи, противотемпературни, противодиарийни медикаменти, чревен антисептик, кожен антисептик, превързочни материали, ножица, пинцета, еластичен бинт с ширина 10 см широк, широкоспектърен антибиотик на таблетки, очни капки срещу конюнктивит – при пътуване в пустиня, репеленти (б.а.- отблъскващи насекомите средства), противоалергичен крем. При всички медикаменти да се внимава за контраиндикации, подчерта доц. Вучев.

Препоръчва се пиенето на много течности, преди всичко при пребиваване в страни с пустинен климат, където се ограничава алкохолът! Употребяват се напитки само от трайно затворени съдове, като бутилки с минерална вода или преварена вода (чай), а също филтрирана и хлорирана вода (б.а.- поставя се 1 таблетка халазон на литър вода). Риба и месо се консумират само след щателна термична обработка. Суровите зеленчуци старателно да се измиват, а преди консумацията да се накисват, каза доц. Вучев.

По отношение на облеклото паразитологът препоръча да се носят горни дрехи от естествена тъкан със светъл цвят, които облекчават отделянето на пот. При продължителен престой на слънце да се слагат слънчеви очила и шапка.

Пътуващите да си предвидят време за аклиматизация, преди да предприемат по-големите преходи. Това важи както за температурните покачвания, така и за надморската височина.

„И накрая една много важна бележка – дори и малките и незначителни на пръв поглед смущения в здравето трябва да се вземат сериозно. Така напр. наранявания и одрасквания грижливо да се дезинфекцират, а дори леко разстройство (диария) веднага да се лекува“, подчерта доц. Вучев.

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Стегнете аптечката преди почивка в чужбина беше последно модифицирана от: март 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *