Смекчават ли се критериите за хипертония?

PRINT

Има ли човек хипертония се установява съгласно генералното правило на Световната здравна организация: горната граница не бива трайно да е 140 ммол или повече, а долната – над 80 ммол, казва д-р Любомир Киров, председател на сдружението на общопрактикуващите лекари. При диабетиците те трябва да са дори по-надолу. Напоследък обаче все повече в медицинските среди се говори за преразглеждане и повишаване на горната граница до 150 ммол, главно при възрастните хора около и над 70 г.

Ако това се приеме като генерална насока, тогава диагнозата хипертония ще се поставя при кръвно налягане над тази горна граница.

В над 90% от случаите се установява есенциалната хипертония, пояснява д-р Киров. Това означава, че причината не може да бъде установена или пък ако първопричината е някакво заболяване, обикновено то не може да бъде напълно излекувано.

При първичната хипертония има специфична клинична картина, тя насочва лекаря в заключенията му. При повечето случаи трябва да се промени начинът на живот, налагат се някои ограничения – преди всичко да са намалят солта и наднорменото тегло. Тези мерки няма да излекуват пациента, но подпомагат терапията. Следващата стъпка е да се намери подходящата лечебна схема. „Много лекарства не означава добро значение. Има едно правило, което напоследък се забравя – който пише много лекарства, знае малко. Хората смятат, че когато понякога лекарят изписва само едно лекарство, той не умее да комбинира. Не е така. Търси се максимално най-доброто решение за пациента като организъм, психика и финанси“, разказва д-р Киров.

Лечението на хипертонията се прави на стъпки. По темата има консенсус, който не е задължителен, а препоръчителен и точно тук се проявява лекарското изкуство. Започва се с един вид медикамент, после при необходимост се добавя или променя нещо в терапевтичната схема. При медикаментите за хипертония не е като с антибиотиците – пият се три пъти на ден и се приключва. Диагнозата високо артериално налягане изисква титриране на дозата – това означава започване с малка доза, проследяване, промяна в дозата или медикамента. Най-важното, което пациентът трябва да знае, е, че лечението не трябва да се спира. Разпространено е схващането „Да си почина малко от хапчетата“. Това е абсолютно недопустимо, предупреждава д-р Киров.

При хипертониците е допустимо само в големите жеги, когато кръвното пада по естествен път,  леко да намалят дозата. Тази група пациенти трябва да си следят редовно показателите на горната и долната граница. Има случаи, когато хипертонията не се поддава на лечение с медикаменти, макар че това се случва рядко.

„Аз като лекар не подкрепям произволната смяна на лекарствата при хипертоници. Дори ако хапчето е създадено преди 50 г., но действа добре на пациента, няма нужда да се прави промяна. Има медикаменти, които са дори на 100 г., но действат добре и се продават масово. В медицината понякога има нещо като модна тенденция, но не бива да се влияем от нея“, обобщава докторът.

Свързани теми: Българите не знаели, че хипертонията е болест

Пармезан регулира кръвното

Фитнесът може да отключи хипертония

Какво да ядем срещу високо кръвно?

[Общо: 2    Средно: 1.5/5]
Смекчават ли се критериите за хипертония? беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *