Как започва шизофренията

PRINT
очи депресия

Шизофренията може да започне внезапно с халюцинации или параноични страхове. Може обаче да се развива подмолно за по-дълъг период. Различни може да са и самите симптоми – като проява и интензивност. Заболяването засяга около 1% от хората, като основната причина за него се крие в гените. Вече са идентифицирани над 100 гени, които участват във възникването на шизофренията. Всеки човек носи един или няколко от тях, но само 1 на 100 души развива заболяването. Това каза преди време за БоленЗдрав д-р Владимир Владимиров от Института на Вирджиния за психиатрична и поведенческа генетика, който от 15 г. работи в САЩ.

Предупредителни симптоми

Преди да се прояви шизофренията, се наблюдават някои ранни признаци и симптоми. За съжаление те не дават пълната картина на болестта, освен ако не се разглеждат отзад-напред във времето и то в своята съвкупност. Причината е, че са многообразни и неспецифични (т.е. срещат се и при много други състояния).
Например човек може да има проблеми с концентрацията, вниманието и паметта. Или пък става много нервен и вътрешно неспокоен. Възможно е обаче и забавяне на реакции на физическо и психично ниво.

Характерни са честите колебания в настроението. Човекът променя своето социално поведение и държането си в семейството. Възможно е и ранната проява на халюцинации или налудни преживявания.
Видът и интензивността на симптомите зависи от формата на съответното заболяване. Учените по света продължават в опитите си да подредят и систематизират многообразието от шизофреничните заболявания. Такова систематизиране например е възможно в хода на болестта въз основа на началния момент на проява.

Началото много рядко е в детската възраст

В много редки случаи шизофренията започва още в детска възраст. Тогава признаците са в промененото социално поведение на детето. Правят впечатление някои неща в говора или емоционалните колебания. Диагнозата обаче е трудна. Трябва да се поставя много внимателно и прецизирано. Решаващо е да се установи момента, от който се наблюдава забележима промяна в поведението, което до този момент не е правило впечатление.

Проблеми в училище са първи знак при младежите

Началото в пуберитета често се проявява като проблеми в училище. Затваряне в себе си или крайности в емоционалните настроения може да са признак. Други възможни симптоми в тази възраст са: безпричинни ярко изразени страхове, чувство на отчуждаване от обкръжението или дори от собственото тяло. За външните хора младежът изглежда с променено присъствие.

При младите възрастни началото често е неясно и с колеблива проява на симптомите. Те може да са:

  • Промяна в поведението
  • Изказвания и действия, които правят впечатление като не на място

Това са първите бегли признаци, които може да се проточат години наред, преди симптоматиката да стане по-изявена и категорична.

Внезапното начало в тази група е по-скоро рядко, макар че също се среща. Може например да започне изненадващо с налудни представи или сетивна измама.

Не прибързвайте с изводите!

Експертите съветват да не се прибързва с диагнозата, дори да се наблюдават някои от описаните симптоми. Съвременното разбиране за болестта е по-сложно. Шизофренията не е като счупване на кост, където всичко се вижда ясно на рентгена.

За да се оцени комплексно картината, симптомите и проявите трябва да се разгледат ретроспективно едно след друго.

  • Кога са били първите признаци?
  • Колко дълго са продължили?
  • Имало ли е периоди без симптоми?
  • Как са се развили те през времето?

Психиатричният преглед винаги включва и разговор с хора от обкръжението на пациента, които дават своята преценка за поведението му. Само при събиране на пълните данни и при съблюдаване на всички възможни предвестници може да се постави диагноза.

Един симптом сам по себе си не е признак за болест! Той самият може да е сигнал за някакво заболяване, но не шизофрения. Също както главоболието може да е сигнал за най-различни състояния и заболявания. Понякога то просто отминава, без изобщо да се стига до болест.

Автори д-р Юлия Хофман, д-р Ева Бауер

Вижте във видеото 10-те най-опасни симптоми на шизофренията:

[Общо: 11    Средно: 2.9/5]
Как започва шизофренията беше последно модифицирана от: декември 18th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *