„Секването“ в кръста се получава при рязко движение, рядко се оперира

PRINT
гръбначно изкривяване сколиоза

При рязко навеждане може да се получи внезапно много силна режеща болка в поясната област и пълна невъзможност за движение. Пациентът остава неподвижен в определена поза. Всеки опит за движение засилва болката. Болката се провокира и от напън, кихане, кашляне. Причината е дискова херния или дископатия.

Принудителната поза зависи от локализацията и големината на дисковата херния – най-често пациентът е приведен напред и леко встрани. Особено е болезнен опитът за изправяне. Тази остра болка в кръста е позната под термина „секване“. Секване може да се получи и при повдигане на тежест в неудобно положение, внезапно движение, рязко изправяне от наведено положение, падане върху седалището или краката.

Освен в поясната област болката може да се разпространи към хълбока и крака и да достигне до стъпалото и пръстите. По-рядко болката обхваща и двата крака и може да се усложни с нарушение в уринирането и дефекацията. Това усложнение е типично за т.нар. медианна дискова херния.

Дисковата херния може да е заради отпуснат корем

Какво представлява дисковата херния

Дисковата херния представлява изпъкване и изместване на т.нар. пулпозно ядро извън фиброзния пръстен на междупрешленния диск. Има няколко степени на дискова херния:

1) начална дископатия – леко изместване назад на пулпозното ядро и бомбиране на диска;

2) дискова протрузия – непълно разкъсване на фиброзния пръстен с частично излизане извън него на пулпозното ядро;

3) дисков пролапс – голяма част от пулпозното ядро излиза извън пределите на диска и пролабира в гръбначния канал, като притиска нервните коренчета.

Дисковата херния (дископатия) най-често е разположена встрани и назад (латерална херния) и по-рядко назад (медианна херния). При първите две степени на дискова дегенерация се наблюдават рецидивиращи болки в кръста (лумбаго, лумбалгия) с болезнени и ограничени движения в по-ясния дял.

При латерален дисков пролапс се притискат най-често 5-ото поясно коренче или 1-ото сакрално коренче и тогава болката се разпространява по задно-страничната повърхност на крака, стъпалото и пръстите. Болката се придружава от неприятни усещания като мравучкане, парене, боцкане.

Болките в гърба – най-често заради дискова херния или стеноза

Симптоми и прояви на дископатия

При по-силно притискане на нервните коренчета се наблюдава мускулна слабост със затруднено ходене на пети или пръсти, потискане или угасване на рефлексите в крака. При задна (медианна) дискова херния, особено когато е по-масивна, се притискат всички нервни коренчета на т.нар. конска опашка и в резултат се развива пареза до парализа на долните крайници с нарушение в уринирането и дефекацията и обезчувствяване на седалищната област.

При чести рецидиви и при персистиране на оплакванията настъпва намаление на мускулния тонус на подбедриците и изтъняване на крака.

Дисковата херния е най-честото заболяване на нервната система и е на второ място като причина за временна нетрудоспособност след простудните заболявания. Междупрешленните дискове са физиологичен амортисьор (омекотител) и осигуряват гъвкавостта на гръбначния стълб. С възрастта консистенцията на диска се уплътнява, намалява водното му съдържание, отслабва еластичността на фиброзния пръстен и дискът постепенно фиброзира.

Настъпват артрозни промени в междупрешленните стави, разрастват се т.нар. остеофити (шипове). Дисковата херния се наблюдава най-често във възрастта 30-40 години, когато пулпозното ядро все още е запазило своята желатиноподобна консистенция и подвижност. След тази възраст промените в ставите, лигаментите и стеснението на отворите, през които преминават нервите, са причина за хронични болки в кръста и долните крайници.

Дископатията поваля хора със слаби мускули

Болките в кръста може да са свързани и с други заболявания

Остро развитие на болки в поясната област може да се дължи на други причини – други заболявания на гръбначния стълб или в съседство (остеопороза, спондилолистеза, тумор, фрактура, възпалително заболяване), заболявания на вътрешните органи в коремната кухина и на урологични и гинекологични заболявания в малкия таз.

За уточняване на диагнозата са необходими рентгенографии или компютърна томография/ магнитно-резонансна томография на прешлените, електромиография, изследвания на кръвта и др. Лечението в острия период изисква имобилизация за 4-6 дни – режим на покой в удобна поза, на твърдо легло или ортопедичен матрак. Назначават се обезболяващи и нестероидни противовъзпалителни средства. При определени случаи след мануално тестуване се предприема мануална терапия и/или екстензии.

При остро развитие на слабост в долните крайници с тазоворезервоарни нарушения има индикация за спешна операция. Планова операция се предприема ако болката не се повлияе, при продължителна принудителна поза, персистиране на двигателните и сетивните нарушения. След преминаване на острия период следва внимателно раздвижване с имобилизиращ корсет, лечебна гимнастика за укрепване на паравертебралните и коремните мускули, които са своеобразен физиологичен корсет.

Препоръчват се също физиотерапия, балнеолечение, кални бани. Необходимо е намаление на телесното тегло, избягване на физически натоварвания и на резки движения, особено навеждане и изправяне, обучение как да се вдигат тежести, седене в удобен стол с облегалки, избягване на дълго седене или работа в една и съща поза, на продължително ходене или стоене прав и др.

доц. Олга Григорова

 

Доц. Олга Григорова, Александровска УМБАЛ, Клиника по нервни болести

[Общо: 73    Средно: 3.5/5]
„Секването“ в кръста се получава при рязко движение, рядко се оперира беше последно модифицирана от: юни 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *