Съществува ли алергия от слънцето?

PRINT

Има хора, които получават обриви на плажа. При тях може да става дума за слънчева алергия, обяснява д-р Веселин Матеев, алерголог от Александровска болница. Смята се, че UV лъчите променят химически някои молекули в кожата. Спрямо тези молекули се изработват специфични антитела и когато повторно се освети кожата, възниква алергична реакция.

Добре е да се използват UV филтри, така ще избегнем неприятностите на плажа. Понякога обаче „обривите“ всъщност са дребни пъпчици – фоликулит, който представлява инфекция на корените на косъмчетата по тялото. Те се появяват след епилация, ако мястото не е дезинфекцирано.

Натурални масла за защита от слънцето на кожата

Може да е резултат и от топлото време. Потим се повече, мастните жлези са по-активни и секретът им задръства корените на косъмчетата. Започва възпалителен процес, който се усложнява и от обичайните бактерии, които полепват по кожата.

Понякога е трудно да се разбере, че става дума за бактериална инфекция, а не алергия. Добре подготвен лекар ще разбере разликата и ще даде антибиотици, но друг ще изпише само противоалергични препарати, от което пациентът няма да оздравее, обобщава специалистът.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Съществува ли алергия от слънцето? беше последно модифицирана от: август 6th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *