Пролетната умора засяга по-често жените, как да си помогнем

PRINT
главоболие мигрена

Затоплянето на времето е предпоставка за прояви на пролетна умора. Тя се изразява с чувството за понижена енергия, замаяност и отпадналост. Засяга по-често жените, отколкото мъжете. Съществено значение за проявите й са дисбалансът на хормоните в организма в студеното време, тъй като нивата на хормона серотонин, наричан хормон на щастието, намаляват значително в студеното време. Това води до чувство на изтощение в началото на пролетта. Друга причина за състоянието е неподходящият хранителен режим, който не доставя на организма достатъчни количества от нужните витамини, минерали и други жизненоважни елементи.

Подозират лоши бактерии за синдрома на хроничната умора

Недостигът на витамини е съществена причина за умора и отпадналост

Намаляването на резервите от витамин D през зимата е свързано с намалените часове на слънчева светлина. Освен това нивата на витамините в плодовете и зеленчуците през зимата са различни от тези през лятото. Симптомите, с които се проявява пролетната умора, са депресия, епизоди на повишена плачливост, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в различни части на тялото, нарушения в съня и загуба на либидото, намалено ниво на физическа активност, което често се съчетава с повишен прием на въглехидратни храни и увеличаване на теглото. Приемът на течности не трябва да спада под 1,5 – 2 литра на ден.

сауна полезнаСауната засилва метаболизма

Освен вода добре е да се пият и плодови и зеленчукови сокове, а също и билкови чайове. Те не само поддържат оптималната хидратация на организма, но и доставят витамини и минерали. Много добро средство за освежаване на организма са контрастните душове. При тях се редуват обливания с гореща и студена вода, като винаги се завършва със студената вода. Започва се с по-топла вода и постепенно се намалява температурата на водата. Други средства срещу пролетна умора са сауната, която отпуска организма, почиства от шлака, засилва обмяната на веществата и води до по-бърза регенерация на кожата, масажите, ароматерапия, масла с ободряващ и тонизиращ ефект.

5 кръвни изследвания при безпричинна умора и отпадналост

Ядките са по-полезни когато се приемат сурови, защото съдържат протеини, витамини и минерали. Оптималното количество е в рамките на 50 до 100 грама. Храната да е богата на ориз, морски дарове, ябълки. Можем да приемаме сутрин на гладно напитка от 200 мл вода, 2 супени лъжици ябълков оцет и 2 лъжици мед. Освен това трябва да се намали тютюнопушенето, като същевременно се осигури адекватно време за сън и почивка.

Д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в 11-о ДКЦ, 24 часа

[Общо: 2    Средно: 4.5/5]
Пролетната умора засяга по-често жените, как да си помогнем беше последно модифицирана от: март 1st, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *