Руски лекар опроверга популярни митове за хранене при язва

PRINT
д-р Александър Мясников

Спазването на строга диета при язва изобщо не е необходимо. Това заяви популярният в Русия лекар д-р Александър Мясников. Той е и един от водещите на телевизионната програма “О самом главном”. Ето какво е влиянието на отделните хранителни продукти по думите му. 

Пиенето на мляко помага при язва е разпространено мнение. Всъщност нещата не стоят точно така, отбелязва д-р Мясников. Според него протеините в млякото постигат точно обратното – допринасят за засилената секреция на стомашни сокове. Ако след като пият мляко хората с язва нямат проблеми, добре. Не бива обаче да гледате на този продукт като на някакво лечебно средство, допълва докторът. 

При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобактер

За кафето пък често се казва, че ако го пиете всяка сутрин, особено на гладно, рискът от язва се повишава. Д-р Мясников подчертава, че тази напитка наистина може да провокира киселини в стомаха, но не влияе за появата на язва.

Друг мит по думите му е, че такива болни трябва да се хранят по-често и с малки порции. „Честото хранене само допринася за по-активна секреция на стомашни сокове и влошава ситуацията“, казва д-р Мясников.

Растителни масла срещу гастрит и язва

Лекарят не е съгласен и с теорията, че при язва трябва да се приема допълнително чисто растително масло. Разпространеният съвет е да се пие по една супена лъжица 2-3 пъти на ден. Лечебният ефект от такава процедура не е напълно доказан.

 Д-р Мясников припомни, че язвата на стомаха е заболяване с инфекциозен характер, а нейното развитие е свързано с активиране на бактерията Helicobacter pylori в организма. Има някои допълнителни фактори, които улесняват заболяването като прием на болкоуспокояващи, тютюнопушене, напреднала възраст и наследственост. Консумацията на определени продукти не влиза в списъка с рисковете. Мясников обобщи, че хората с язва като цяло не трябва да спазват строги диети.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Руски лекар опроверга популярни митове за хранене при язва беше последно модифицирана от: август 7th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *