Руски лекар опроверга популярни митове за хранене при язва

PRINT
д-р Александър Мясников

Спазването на строга диета при язва изобщо не е необходимо. Това заяви популярният в Русия лекар д-р Александър Мясников. Той е и един от водещите на телевизионната програма “О самом главном”. Ето какво е влиянието на отделните хранителни продукти по думите му. 

Пиенето на мляко помага при язва е разпространено мнение. Всъщност нещата не стоят точно така, отбелязва д-р Мясников. Според него протеините в млякото постигат точно обратното – допринасят за засилената секреция на стомашни сокове. Ако след като пият мляко хората с язва нямат проблеми, добре. Не бива обаче да гледате на този продукт като на някакво лечебно средство, допълва докторът. 

При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобактер

За кафето пък често се казва, че ако го пиете всяка сутрин, особено на гладно, рискът от язва се повишава. Д-р Мясников подчертава, че тази напитка наистина може да провокира киселини в стомаха, но не влияе за появата на язва.

Друг мит по думите му е, че такива болни трябва да се хранят по-често и с малки порции. „Честото хранене само допринася за по-активна секреция на стомашни сокове и влошава ситуацията“, казва д-р Мясников.

Растителни масла срещу гастрит и язва

Лекарят не е съгласен и с теорията, че при язва трябва да се приема допълнително чисто растително масло. Разпространеният съвет е да се пие по една супена лъжица 2-3 пъти на ден. Лечебният ефект от такава процедура не е напълно доказан.

 Д-р Мясников припомни, че язвата на стомаха е заболяване с инфекциозен характер, а нейното развитие е свързано с активиране на бактерията Helicobacter pylori в организма. Има някои допълнителни фактори, които улесняват заболяването като прием на болкоуспокояващи, тютюнопушене, напреднала възраст и наследственост. Консумацията на определени продукти не влиза в списъка с рисковете. Мясников обобщи, че хората с язва като цяло не трябва да спазват строги диети.

Редактор Ина Димитрова

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 3.5]
Руски лекар опроверга популярни митове за хранене при язва беше последно модифицирана от: август 7th, 2019 Iliana Angelova
loading...