Помага ли билката кръвен здравец срещу рака?

PRINT

Билката кръвен здравец (жива трева, щъркулянче – Geranium sanguineum) е позната на хората от векове. Тя расте по сухите тревисти и каменисти склонове и сред храстлаците главно в предпланинските райони на страната.

Използваемата част са коренищата, които се изкопават в края на лятото и през есента. В тях има физиологично активни вещества, които стимулират производството на кръвните клетки – червените и белите, т.е. има антианемичен и укрепващ имунитета ефект. Билката има и кръвоспиращо и запичащо действие. Прилага се още при диария, болки в стомаха и червата.

Ето билка за рак – миртата се бори успешно с туморите

В българската народна медицина се препоръчва и за цироза на черния дроб, при безплодие, както и за укрепване на мускулатурата на сърцето (заедно с корени от коприва). Полза от нея има при пясък и камъни в бъбреците и пикочните пътища, начална туберкулоза, малария и др. Външно отварата от тази билка се използва за тампони при кръвотечение от носа и за компреси при фистули и кожни възпаления.

Химичният състав включва неизучени вещества и до 15% танини, главно катехини. Има и мощни антиоксиданти, които способстват за прочистването на организма от токсините, които се натрупват в него, и така се пречи на развитието на хроничните заболявания и процеса на стареене.

Приемане преди, по време на лъчелечение, химиотерапия или след тях, билката би могла да помогне за по-бързото нормализиране на кръвните показатели, казва д-р Антоанета Томова, шеф на отделението по химиотерапия в Пловдивския онкоцентър. Смята се, че има и антивирусен ефект.

Вещество в лайката спира раковите клетки

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 21    Средно: 3.4/5]
Помага ли билката кръвен здравец срещу рака? беше последно модифицирана от: юни 28th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *