От какво зависи силният имунитет?

PRINT
проф. Елисавета Наумова

Често се говори за силен имунитет, за неговото подсилване и укрепване. Правят се отвари от билки, пият се добавки с витамини и минерали. От какво обаче наистина зависи добрият имунитет? За отговор потърсихме проф. Елисавета Наумова, началник на Клиника по имунология в Александровска болница. По-рано тя обясни, защо някои хора не образуват антитела след ваксина или боледуване, както и кой имунитет е по-добър – след имунизация или след преболедуване?

Защо някои хора не образуват антитела след ваксина или боледуване?

Гените определят само 25% от имунитета, останалото е начин на живот и околна среда

Добрият имунитет зависи от различни фактори. Един от ключовите е възрастта, защото има биологични процеси, характерни за различните години от живота. Знае се, че бебетата той е незрял, но до към 7-тата година интензивно се развива. При тийнейджърите достига пълно развитие, задържа това добро ниво на средната възраст, а след това при хората над 60-65 г. неговите отбранителни способности постепенно силата на имунитета намалява. Това е естествен биологичен цикъл не само на имунитета, но и на всички системи в организма.

Кои витамини, минерали са най-важни за имунната система?

Около 75% от факторите са свързани с начина на живот и околната среда. Затова има различна продължителност на живота в различните страни. Тя е свързана с начина на хранене, физическо движение, контрол на стреса, ментални упражнения. Влияние оказват и вредни фактори на средата.

Има обаче и 25%, свързани с нашите гени. Доброто здраве и  имунитет имат известна генетична предиспозиция. Но това не бива да се гледа с някакъв фатализъм. Например физическите упражнения повишават титъра на антителата. Създават се по-добър антителен отговор, поддържа се цитокиновият баланс, съотношение между наивни и паметови клетки. Подобрява се състоянието на имунната система, това е доказано.

Лечението на Хашимото почва от червата и имунната система

Може ли да изследваме имунитета си и как

Биологичната възраст и в частност имунологичната не се припокрива с хронологичната. Може да има възрастни хора с по-млад организъм, а може да има и млади хора с бързо остаряваща имунна система.

Българската асоциация по клинична имунология се е заела с разработването на програма за опазване на имунното здраве на хората в България, посочва проф. Наумова. Когато се познава състоянието на имунната система, възможностите за превенция на развитието на заболявания и ранната им диагностика дават възможност за своевременно лечение.

Специалистите настояват изследването на имунната компетентност да стане задължително в пет различни периода от живота, да е част от профилактичния пакет. То може да се назначава от личния лекар с направление, което се плаща от НЗОК. Тази профилактика на имунното здраве е ключова за осигуряване на равен достъп до адекватна и навременна имунодиагностика  и имунотерапия.

Два основни пътя, по които имунната система ни защитава

Имунната система използва два основни механизма, за да защитава организма от болестотворни причинител. Първият е чрез антитела, които се изработват от В-лимфоцитни клетки, а вторият – чрез Т-лимфоцитите които разпознават вътреклетъчните антигени, представени на повърхността на самите клетки.

Витамин А се оказа ключов за имунната система

Функцията на Т-клетките  е да разпознаят и убият инфектираните клетки и така да попречат на инфекцията да се разпространи в тялото. Наред с първия активен имунен отговор, се създават и т. нар. паметови В-клетки, които запазват информацията, че организмът се е срещнал с този вирус. При повторна среща със съответните микроби имунната система може да отговори по-бързо и ефективно.

Например хора, които в детството си са боледували от морбили, варицела, няма да се разболеят или ще карат леко, ако се срещнат отново с тези причинители. Паметовите клетки могат да живеят около 40-50 г., а може би и повече, посочва проф. Наумова. Те много бързо идентифицират болестотворния причинител и образуват вторичен отговор.

Доказаха, че солта обърква имунната система

Част от Т-клетките, които първи атакуват микробите, след това остават в „спящо“ състояние. Някои отиват в лимфните възли, а други се настаняват в кожата и лигавицата, за да действат по-бързо при нова среща със същия причинител. Това важи и за коронавируса. Например за първата епидемия от SARS-Cov-1, която не се разпространи извън Азия, има научни публикации, че са установени паметови Т-клетки в лимфните възли 10 г. по-късно. Колко дълго ще са ефективни и силни те обаче зависи от вида на самите вируси и бактерии.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 0    Средно: 0/5]
От какво зависи силният имунитет? беше последно модифицирана от: февруари 28th, 2022 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *