От какво да се пазят хората с астма през лятото?

PRINT
астма симптоми лекарства

Астмата е хронично заболяване, което се характеризира с алергично възпаление на лигавицата на дихателните пътища, предизвикано от различни агенти. Болестта не е заразна. От нея могат да се разболеят както възрастните, така и децата, при които понякога трудно се разпознава. За астма при дете може да се мисли, когато детето боледува често от инфекции на дихателните пътища с прием на антибиотици, когато има свирене в гърдите, при състояния, които не са свързани с инфекция, при плач и физическо натоварване и има генетична обремененост.

Много фактори могат да влошат състоянието на пациентите с астма. През есента и зимата най-честите причини са респираторните инфекции. През пролетта – полените. Лятото е сравнително по-спокоен сезон за астматиците, но съществуват фактори, които могат да влошат състоянието им. Нашата природа е богата на алергени през цялата година Лятото с високите температури и събирането на много хора в курортните селища създава благоприятни условия за развитие на вирусни инфекции (най-чести са ентеровирусите). Към тях се отнасят коксаки и ЕСНО вирусите, причиняващи различни заболявания, които протичат със стомашно-чревни и респираторни оплаквания, които могат да влошат състоянието на болните с бронхиална астма.

Климатиците също са източник на алергени и при неправилно използване с поддържане на температура в помещенията, по-ниска от външната с повече от 10 градуса, може да доведе до настинка с последващо влошаване състоянието на болните с астма. При наличие на мухъл и влага в квартирите по време на летуване, продължителна експозиция в среда с тютюнев дим също могат да бъдат причина за поява на пристъп от задух.

Високата температура на въздуха поддържа по-висока концентрация на озона на нивото на земната повърхност. Естественото място на озона е в горните слоеве на атмосферата, където разсейва вредните ултравиолетови лъчи. Когато обаче е в по-ниските слоеве, той е вреден замърсител. Озонът уврежда белодробната тъкан и влошава състоянието на хронично болните с астма и хронична обструктивна белодробна болест.

При активности навън през лятото астматиците трябва да са особено внимателни и да се пазят от ухапване от насекоми, които може да провокират алергична реакция.

Изключително важно е да знаят пациентите с астма, че и през летния сезон не трябва да пропускат приема на своя инхалаторен препарат, чиято основна роля е да потисне алергичното възпаление. Също толкова важно е да избягват експозицията на тютюнев дим, тъй като токсичните вещества в дима потискат действието на инхалаторния кортикостероид. Нека климатиците се използват разумно! При най-малко неразположение да потърсят навреме лекарска помощ.

д-р София Ангелова

 

Д-р София Ангелова, специалист по белодробни болести, София

[Общо: 3    Средно: 4/5]
От какво да се пазят хората с астма през лятото? беше последно модифицирана от: януари 16th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *