Опасни ли са жегите за сърцето?

PRINT
слънчева активност

Летните горещини са предизвикателство дори за напълно здравите хора, но тези с проблеми на кръвообращението или сърдечносъдови заболявания трябва особено да внимават. В жегата организмът задейства механизми, с които да компенсира натоварването – за да се охлажда, отделя пот обилно. Трябва да се вземат всички възможни мерки за разхлаждане, за да не се стига до прегряване на организма.

Загубата на течности е загуба и на ценни йони

обилно потенеОбилното потене води до загуба на течности, а заедно с това се губят ценни йони – предимно калиеви, натриеви и хлорни йони. Ако запасите от течности не се попълват непрекъснато, се нарушава метаболитният баланс на организма.

Сърдечносъдовата система играе най-важната роля за бърза адаптация на организма, затова тя е особено чувствителна в горещината. Жегата провокира учестяване на пулса, може да се стигне до драстични промени в кръвното налягане и като повишаване, и като понижаване.

Някои хора понасят зле топлите дни, макар това да намира различна проява според индивидуалното здраве и разположение. При някои става дума за обикновено неразположение, но други може да колабират на улицата.

Най-застрашени са хора със сърдечносъдови проблеми

болести на сърцето инфарктЗа здравия човек високите температура не са твърде натоварващи. Организмът успява да се справи без особени затруднения. Хората със сърдечносъдови проблеми обаче са изложени на риск в горещите дни, когато температурата е над 35 градуса.

Тези с високо кръвно налягане реагират с още по-голямо покачване на стойностите му. Контролът на хипертонията е толкова важна, колкото и самото й лечение. Достатъчно е, ако има доказана хипертония и кръвното е над 160 за горна граница и 100 за долна, то да се проверява сутрин след сън и вечер преди лягане. В зависимост от стойностите в горещите дни, може да се наложи да се усилят дозите на тези лекарствата.

Хипертониците да пият повече вода

Хипертониците трябва да пият течности – поне 1,5-2 литра на ден, и то често по малко. Добре е тези течности да са подсладени или осолени, за да се задържат в кръвообращението. Ако човек почне да се налива с много вода, получава нещо като промивка на организма. Потенето се засилва, отделят се още повече йони и дисбалансът на йонното равновесие се задълбочава. Особено полезен е леко подсоления айран, който може да се купи и готов.

хипертония високо кръвноМного по-внимателни трябва да са страдащите от исхемична болест на сърцето. Кръвоносните съдове на кожата, реагират така както реагират и тези, които хранят сърцето с кръв. При горещина се получава силно разширение на кръвоносните съдове с голяма топлоотделяне.

Когато обаче се мине определен праг, може да настъпи обратната реакция – на свиване. Както първата, така и втората са опасни за болните с исхемична болест на сърцето, особено, ако са прекарали инфаркт или инсулт.

Те трябва да не излизат в горещините навън и по-често да се консултират със своите кардиолози, още повече ако стенокардните кризи зачестяват. Помагат медикаменти, които пречат на съсирването на кръвта, за тези болни те са задължителни.

Аспиринът помага при сърдечноболните

Добре действа аспиринът. Ако той се пие профилактично, може да е по 100-150 мг на ден.

Трета група болни с по-висок риск за здравето в жегите, са тези със сърдечна недостатъчност. Те лесно получават задух, умора, прескачане на сърцето при малки физически усилия.

В горещите дни те също трябва да стоят вкъщи в добре охладени стаи. Въпросът с течностите при тях стои деликатно, защото те по принцип задържат течности и се подуват.

Ако почнат да се наливат с много течности , може да се стигне до белодробен оток, който създава опасност за живота. Те трябва да пият около 1,200-1,500 литра на ден и на малки порции. Ако се потят много може да пият до 1,8 л на ден, съветват кардиолози.

[Общо: 6    Средно: 3.3/5]
Опасни ли са жегите за сърцето? беше последно модифицирана от: август 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *