Нормално ли е холестеролът да се повишава с възрастта?

PRINT
имунна система

Да, холестеролът се увеличава с възрастта по естествен начин. Това означава, че при здрави възрастни хора по-високите нива не водят непременно до необходимост от лечение за понижаване на мазнините като например със статини.

По-новите проучвания показват ясно, че по-високите нива на холестерол при хора Има дори по-голямо проучване от Холандия, че леко повишените нива на холестерол от 55-годишна възраст носят предимство за оцеляване, макар това засега не е потвърдено окончателно.

11 съвета за по-добър контрол на холестерол и триглицериди

Влияят ли гените за високия холестерол, триглицериди?

Има генетично обременени хора, при които се откриват болестно високи нива на мазнините в кръвта. Под фамилна хиперлипидемия (или по-конкретно: фамилна хиперхолестеролемия, фамилна хипертриглицеридемия) се разбира липидни метаболитни нарушения, които се срещат по-често в семейството. За тях съществува лечение, което се назначава от кардиолог.

Рядко обаче само гените са отговорни за нарушението на липидния метаболизъм. Наистина, може да има наследствен компонент и незначителни промени в различни гени. Активирането им обаче зависи от редица фактори:

  • затлъстяване;
  • диабет;
  • диетата с високо съдържание на мазнини и калории,
  • диета с високо съдържание на наситени мазнини, 
  • дисфункция на щитовидната жлеза
  • някои лекарства.

Кои са оптималните стойности на холестерола?

Други болести, свързани с нарушение на липидния метаболизъм

Възможно е повишените нива на холестерол или триглицериди да се появят като част от друго заболяване. Тогава се говори за вторично нарушение на липидния метаболизъм или вторична хиперлипопротеинемия. Основната причина не е свързана с храненето, въпреки че здравословната диета също е абсолютно препоръчителна.

Типични заболявания или причини, които водят до високи нива на холестерол и други мазнини в кръвта, са:

Как действат статините, как трябва да се приемат

Какви са последиците от високия холестерол

Високият холестерол се споменава най-вече във връзка с повишен риск от инфаркт и инсулт. Когато високите нива на холестерола се отчитат още в млада възраст, рискът от такива сърдечно-съдови инциденти се увеличава значително. Това е доказано категорично в няколко големи проучвания. Важи особено за нивата на холестерола над 240 mg / dl.

В случай на леко повишени нива на холестерол в напреднала възраст (над 55 г.) връзката вече не е толкова ясна. При хора на средна възраст високите нива на холестерола трябва да се овладяват, това доказано намалява риска от инфаркт или инсулт. Най-важното е спазване на здравословна диета, повишаване на физическата активност и при необходимост – вземане на медикаменти. същото може да се каже и при установяване на високи триглицериди.

Статините са най-често предписваните лекарства с доказан терапевтичен ефект за понижаване на холестерола. Това са медикаменти като симвастатин, правастатин, аторвастатин и много други. Обобщено, проучванията върху тази група лекарства показват намаляване на риска от инфаркт с 30-40%. Рискът от инсулт се понижава  чрез прием на статини с 20%.

Консултанти по тази статия д-р Юлия Хофман и д-р Йорг Цорн

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Нормално ли е холестеролът да се повишава с възрастта? беше последно модифицирана от: юни 7th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *