Може ли с витамини да се овладее косопад?

PRINT
косопад лечение витамини

Падането на повече от 100-150 косъма при разресване и особено при измиване на косата може да бъде инцидентно явление, но когато продължава повече от 2-3 месеца, се превръща в сериозен проблем. В такива случаи трябва да се опитаме да намерим причината. Съветваме пациентите да си направят пълна кръвна картина, да се провери желязото и хемоглобинът за наличие на анемия, да се изследват хормоните на щитовидната жлеза, витамин Р, както и половите хормони. Всяко отклонение от нормалните стойности може да ни насочи към заболяване и съответно след това към правилно лечение, което ще доведе и до спиране на косопада.

Друга причина за косопада може да бъдат вече налични заболявания и лекарствата, които се вземат по този повод. Най-често колхицин, бисмут или химиотерапия предизвикват увеличен косопад, но много други медикаменти също могат да имат подобно странично действие. Не трябва да се пренебрегват и стресовите ситуации, които също водят до засилено опадане на косата. При жените значение има също генетичното наследство, възрастовите промени и ранното настъпване на менопаузата. В този случай нивото на андрогените (мъжките полови хормони) се увеличава и се развива т.нар. андрогенна алопеция с характерно разреждане в теменната област. Спазването на драстични диети също може да бъде причина за косопад.

Освен основния преглед е добре в дерматологичния кабинет да се направи и дерматоскопско изследване. Така се вижда по-добре броят на новопоявилите се косми, както и евентуални участъци с възпалителни и атрофични промени. Добре е дерматоскопското изследване да се повтори след 1-2 месеца, за да се проследи резултатът от терапията.

След като се направят всички диагностични процедури, се пристъпва към лечение на симптомите. Правя уточнението, че подобрението не настъпва веднага. Необходими са поне 3-4 месеца (колкото е цикълът на растежа при косъма), за да се постигне траен резултат. Трудно е само с прием на витамини да се овладее проблемът. Започва се с укрепващи и подхранващи средства – маски за коса, спрейове, специални лосиони, ампули, шампоани и хранителни добавки.

В аптеките има много и разнообразни продукти, така че е въпрос на преценка от лекуващия дерматолог да избере подходящата комбинация. При липса на ефект се препоръчва мезотерапия. Това е серия от процедури, при които с множество леки убождания в скалпа се вкарват подхранващи вещества и медикаменти. В момента за лечение на женския косопад има един основен медикамент – разтвор или спрей, който се прилага локално. Лечението се провежда по схема, започва с приложение два пъти дневно и продължава с години. Бързото спиране на препарата обикновено води до връщане на косопада. При откриване на хормонални нарушения е възможно и системно лечение с орални контрацептиви и антиандрогени.

доц. Жана Казанджиева Доц. Жана Казанджиева, специалист по кожни болести, УМБАЛ Александровска

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Може ли с витамини да се овладее косопад? беше последно модифицирана от: февруари 22nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *