Може ли да се избегнат простудата и грипа?

PRINT

Грипът и простудата могат да бъдат избегнати, ако се спазват определени прости правила, отговаря проф. Андрей Продеус, завеждащ катедрата по педиатрия в Руския държавен медицински университет „Пирогов“. През зимата хората прекарвали повече време в затворени и недобре проветрени помещения, където инфекцията лесно се предавала от един на друг. През зимата имунитетът се снижавал, защото хората не хапвали толкова пресни плодове и зеленчуци както през лятото, освен това прекарвали на слънце малко време.

Рязкото снижаване на температурите навън пък поставяли на изпитание способностите ни да се приспособяваме.

Как се разболяваме от настинка?

Макар че вече е късно за противогрипна ваксина, проф. Продеус я препоръчва по принцип на всички. Така разпространението на вирусите рязко намалявало. Всяко заболяване зависи от два фактора: вирулентност на причинителя и състояние на нашата имунна система. Ако тя е слаба, вирусът лесно прониква и се настанява в организма.

Ваксината не защитавала от остри респираторни заболявания, причинявани от други вируси, но инфекцията с тях протичала по-леко при имунизираните. Преди поставянето й на деца проф. Продеус препоръчва родителите да се консултират с лекар, за да се избегнат нежелани алергични реакции.

Носенето на евтините марлени маски от аптеката не пазят от грипната зараза по думите на руския учен. Липсват научни доказателства за ефекта от хранителните добавки, които се продават като природни имуностимулатори, казва още той. Поддържането на лигавицата в носоглътката здрава и добре овлажнена обаче пази от инфекцията. Вирусите прониквали именно оттам и ако тя е защитена, те трудно могат да се закрепят. Овлажняването й може да стане и със специални мехлеми за носната лигавица от аптеката.

Другото основно правило в грипния сезон е да се спазва добра хигиена – ръцете да се мият често и старателно, да се ползват хартиени носни кърпи, да се поддържа чистота у дома. Жените да обърнат внимание на чантата си – тя непрекъснато се държи в ръце, а оттам инфекцията лесно може да попадне в носа или устата. Правилното хранене с много свежи продукти и повече време на чист въздух са други важни правила. Стресът да се избягва.

ИЗТОЧНИК: „МЕДИКФОРУМ“

[Общо: 2    Средно: 1/5]
Може ли да се избегнат простудата и грипа? беше последно модифицирана от: май 1st, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *