Може ли болки в краката да са от лекарствата за паркинсон?

PRINT
паркинсон симптоми признаци

Паркинсоновата болест е невродегенеративно заболяване със сравнително висока честота. Началото на заболяването най-често е около 60-годишна възраст. Водещи симптоми са моторните нарушения – тремор на покой, повишен мускулен тонус, забавеност на движенията и в късните стадии нарушение на равновесието. Тези двигателни нарушения променят външния вид на болния – безизразно, масковидно лице с рядко мигане, приведена поза, забавена походка с къси крачки и „тътрене“ на стъпалата, намаление на размаха на ръцете при ходене.

Симптоми в късните стадии

В късните стадии походката става още по-бавна, случват се „замръзване“ на стъпалата и спиране на ходенето, нестабилност с опасност от падания. Наблюдават се и немоторни симптоми, на които напоследък се обръща все повече внимание -депресия, тревожност, нарушение на съня, загуба на обоняние, запек, сексуална дисфункция и др. Паркинсоновата болест е прогресивно заболяване и с течение на времето симптомите се влошават.

Благодарение на успехите на неврофармакологията днес разполагаме с ефективна антипаркинсонова терапия и при правилно лечение повечето пациенти продължават да живеят нормално много години. Пациентите с паркинсонова болест може да изпитват болки, дължащи се на други заболявания. При 10% от болните болките може да бъдат първа проява на заболяването, а над 50% от болните изпитват болкови усещания и дискомфорт в следващите години. Най-често болките са локализирани във врата и (раменната област на засегнатата страна.

Витамин В3 помага при ранен паркинсон

Болки може да се наблюдават и в гърба, поясната област и хълбоците. В по-късните стадии на заболяването, когато се наблюдават т.нар. моторни флуктуации и дискинезии, също се появяват болки. Много типични са ранните сутрешни дистонии, при които се наблюдават болезнени мускулни спазми в стъпалата и пръстите. Чести са и нощните крампи в мускулите на подбедриците.

Тези болезнени усещания се дължат на скъсяване или изчерпване на лечебния ефект на антипаркинсоновите медикаменти. Болните от паркинсонова болест по-често страдат от т.нар. синдром на „неспокойните крака“, за който са характерни болезнените и неприятни усещания в краката преди заспиване с непреодолима нужда от движение.

В профилактиката и лечението на болката при паркинсонова болест се включват ефективна антипаркинсонова терапия, поддържане на физическата активност, лечебна гимнастика, масажи, физиотерапия и при необходимост медикаментозно лечение. Болките не са свързани с приема на лекарствата.

Още повече антипаркинсоновите лекарства, подобрявайки мобилността и намалявайки схващането на мускулите, допринасят наред с другите процедури и медикаменти за намаление на болките. Ако има оплакване от сутрешни болезнени дистонии (мускулни спазми), тогава може да се предполага връзка между лечението и болките.

Доц. д-р Олга Григорова, Клиника по нервни болести, УМБАЛ „Александровска“

Свързани теми: Чушките съдържат никотин, пазят от паркинсон 

Учени от САЩ разкриха истинската причина за паркинсон

За първи път у нас: Лекуват паркинсон с имплантирани в мозъка електроди

СНИМКА: ТК

[Общо: 7    Средно: 4.6/5]
Може ли болки в краката да са от лекарствата за паркинсон? беше последно модифицирана от: април 20th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *