Могат ли възпалените сливици да увредят сърцето?

PRINT
болки в гърлото

Небните сливици са разположени във входа на гърлото. Състоят се от дялове лимфоидна тъкан и между тях се провират 10-15 каналчета. Тази структура и тази позиция на входа на организма дават възможности за различни инфекции. Част от тях се загнездват с месеци и години. Здравите сливици са полезни за организма, защото са част от имунната му система. При различни инфекции не са опасни за сърцето или другите органи, но разстройват здравето.

Ако обаче в сливиците се установи носителство (зараза) за бета-хемолитичен стрептокок група А, положението се променя. Счита се, че в обвивката на този стрептокок има мукополизахаридни комплекси. Те се съединяват със структури от сливиците и попаднат ли в кръвта, стават опасни за сърдечните клапи и бъбречните каналчета. Имат „пипала“, които ги закачат за клапите или бъбречните каналчета и оформят на тези места възелчета, които после стават сърдечен порок или бъбречно увреждане. Подобно е засягането на ставните хрущяли със заболяване от ревматизъм или артрит.

Тази схема на увреждане не е типична за обикновените инфекции на сливиците от другите бактерии. Те причиняват ангини, но това не представлява заплаха за сърцето. Затова наличието на ангина изисква уточняване на причинителя. Още веднъж подчертаваме – опасни са бета-хемолитичните стрептококи група А. Затова в тези случаи се търси повишаване на антистрептолизиновия титър повече от 400. Независимо дали тези стрептококи са причинили ангина, или съжителстват в сливиците и случайно се откриват при изследване на гърлен секрет, те представляват реална заплаха за сърцето.

Проф. Георги Едрев

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

[Общо: 12    Средно: 3.3/5]
Могат ли възпалените сливици да увредят сърцето? беше последно модифицирана от: август 7th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Могат ли възпалените сливици да увредят сърцето?

  1. Веселин каза:

    Болнити ми сливици ми увредиха сърцето и кървоносната система на сърцето имам пробле с бъбреците и ревматизъм подагра и артрид.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *