Мога ли да забременея два дни преди цикъл?

PRINT
тест за бременност

Вероятно имате много въпроси за това, в кои дни от месечния цикъл е най-вероятно да забременеете. Колко често трябва да имате незащитени секс, за да забременеете? Можете ли да забременеете по време на цикъла си? Кога трябва да правите секс? Или пък кога са дните, в които да не правите секс, ако не се предпазвате по друг начин, за да не забременеете.

Независимо дали се опитвате да заченете, или пък искате да знаете кои са плодородните ви дни, за да се пазите, информацията ще ви е от полза.

Кои са дните, в които жената може да забременее?

Истината е, че времевият прозорец, в които яйцеклетката може да бъде оплодена всеки месец, е доста малък. Това са около пет до седем дни общо. За да се стигне до бременност, сперматозоидът трябва да оплоди яйцеклетката в рамките на 48 часа след овулация. Овулацията е моментът, в който яйчниците на жената отделят яйцеклетката.

Прогестерон – хормон, който регулира цикъла и бременността

В общия случай менструалният цикъл е 28 дни (от първия ден на цикъла до първия ден на следващия). Овулацията обикновено настъпва между 11 и 21 ден.

Сперматозоидите могат да оцелеят в женската репродуктивна система в продължение на 5 дни. В тази връзка са правени изследвания, които показват, че най-доброто време за забременяване всъщност е два-три дни преди овулацията, за да се осъществи желаната среща между сперматозоид и яйцеклетка. Шансът да забременеете спадат доста рязко след дните на овулация.

С други думи, шансът да забременеете два дни преди цикъла е доста малък. Ако имате нередовeн цикъл, тогава има известна вероятност овулацията да е малко по-късно или по-рано, а не точно между 11 и 21 ден в едномесечния период. При положение, че не искате да имате бебе, винаги е най-добре да използвате някакви противозачатъчни средства, за да сте сигурни, че няма да се стигне до нежелана бременност.

Първи и единствен полов контакт – може ли да се зачене

Има някои погрешни схващания, митове за самото зачеване. Един от тях е свързан с вярването, че при първи полов контакт без предпазни средства не може да се забременеете.

Това не е вярно, въпреки че много хора мислят така. Напълно е възможно да се забременее и от един-единствен първи полов контакт. Ако ви се е случило да имате първи полов контакт без противозачатъчни, изберете някакъв друг, подходящ метод за предотвратявне на бременност.

Пропуснато противозачатъчно хапче – какъв е рискът

Друга разпространена заблуда е, че ако паузата между две опаковки противозачатъчни хапчета стане по-дълга от една седмица, въпреки това няма да забременеете. За съжаление това не е вярно. Хапчето антибебе блокира овулацията. Ако сте забравили да започнете навреме новата опаковка, ефективността на това предпазно средство пада.

Може ли да се забременее от секс по време на месечния цикъл? Това е малко вероятно, но не е невъзможно. Възможността за зачеване е налице и в дните преди или непосредствено след овулация. При къс месечен цикъл овулацията може да се случи точно след менструацията. Като се вземе предвид продължителността на живота на сперматозоидите, може да се окаже, че жената може да забременее и в дните, когато менструацията още не е приключила.

Източник: Netdoktor.co.uk

[Общо: 9    Средно: 2.9/5]
Мога ли да забременея два дни преди цикъл? беше последно модифицирана от: юли 19th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *