Мога ли да пия алкохол, ако имам диабет?

PRINT
вино алкохол

Трябва ли да отказвате чаша вино или бира, когато празнувате нещо, ако сте болни от диабет? Този въпрос вероятно си задават пациентите, загрижени за здравето си, които спазват точно терапията си.

За тяхно успокоение мнението на специалистите е, че умерени количества алкохол не се отразяват сериозно върху нивата на кръвна захар при хора с диабет тип 1 или две. Все пак, допълват експертите, диабетиците трябва да са внимателни, когато консумират алкохол. Повечето алкохолни напитки не съдържат никакви полезни хранителни вещества. Затова пък имат много калории.

диета за отслабванеАлкохолът е много калоричен

Един грам чист алкохол съдържа около 29 калории, а в една стандартна напитка калориите може да стигнат до 600! Това е доста, като се има предвид, че за хора без сериозно физическо натоварване дневните нужди са около 1800-2200 калории съответни за жени и мъже.

Според експертите за диабетиците най-важният въпрос е колко, а не какво пият. Под умерена консумация се разбира една-две чаши вино или малки бири дневно за мъжете, и една за жените. Препоръката е от Американската асоциация за сърцето.

Ефектът от алкохола се влияе от възраст, пол и тегло

алкохолик алкохолизъмВлиянието на алкохола върху организма зависи от възрастта, пола, телесното тегло и капацитет. Алкохолът съществено допринася за покачване на теглото. Това е така, защото черният дроб приоритетно се залавя да пречисти кръвта от алкохола и оставя на заден план преработването на веществата от храната. Прекалената консумация и на двете едновременно води до трупането на тлъстинки.

Алкохолът потиска способността на черния дроб да излъчва глюкоза в кръвта и може да доведе до хипогликемия (рязко падане на кръвната захар). Затова диабетиците никога не трябва да консумират дори бира и вино на гладен стомах. Винаги трябва да хапнат нещо, преди да пият.

Освен това трябва да избягват да пият за десерт алкохолни напитки със захар като сладки вина, сайдър, ликьори и други. Диабетиците, които са на инсулин, може да очакват пристъп на хипогликемия през нощта. Затова, когато пият алкохол, трябва много внимателно да преценят дозата си инсулин с това.

Как алкохолът се отразява върху нивата на глюкоза в кръвта

диабет кръвна захарСпоред Американската диабетна асоциация алкохолът може да причини хипогликемия веднага след приемане, но и до 24 часа. Съветът на специалистите е да проверите кръвната си захар преди лягане. Добре е тя да е между 5,5 и 7,7 милимола. Ако е много ниска, вземете мерки да я стабилизирате.

Тук рискът е, че симптомите на хипогликемия и прекаляване с алкохола си приличат – сънливост, виене на свят или дезориентация. Ако изпаднете в подобно състояние след пиене на алкохол, другите може да се объркат за истинската причина за прилошаването ви и да окажат грешната помощ.

Ето съвети от Американската диабетна асоциация за прием на алкохол при диабет:

  • Не пийте на празен стомах или когато кръвната ви захар е паднала;
  • Не замествайте храната с алкохол;
  • Пийте бавно и винаги пийвайте допълнително от напитка без захар и без алкохол (вода, диетична сода, охладен чай). Целта е да останете хидратирани;
  • Предпочитайте лека бира или вино;
  • Ако пиете твърд алкохол, разреждайте с безалкохолно без захар;
  • Намалете консумацията като цяло.

Ето кога се налага да откажете спиртни напитки

Понякога е трудно да се избегне алкохола на различни събирания с приятели или колеги. Ето кога се налага да откажете:

  • Когато нивата на кръвна захар се колебаят и е трудно да ги контролирате;
  • Ако в миналото сте имали периоди на прекаляване с алкохола;
  • Ако страдате от болести на черния дроб, панкреатит, напреднала невропатия (усложнение при диабет) или повишени триглицериди.

Не пестете от храната заради калориите в алкохола, съветват експертите. Винаги хапвайте докато пиете, избягвайте алкохолни напитки със захар, добавяйте щедро вода или други напитки без захар между алкохолните глътки. На края на вечерта ще сте изпили наполовина на това, което околните смятат, че сте изпили, обобщават експертите.

Източник: health24

[Общо: 32    Средно: 3.1/5]
Мога ли да пия алкохол, ако имам диабет? беше последно модифицирана от: ноември 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *