Магнитните бури може да провокират високо кръвно и аритмия

PRINT
слънчева активност

Дните с висока геомагнитна активност, за които казваме, че има магнитни бури, се усещат най-силно от възрастните хора и тези, страдащи от сърдечносъдови, неврологични и храносмилателни заболявания. Тези оплаквания са по-чести при жените. Младите хора усещат по-слабо влиянието слънчевите изригвания.

По време на магнитни бури се потиска синтеза на хормона мелатонин, важен за адаптацията на организма към външни влияния. Магнитните бури могат да предизвикат сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, екстрасистоли. Причината е в настъпващите смущения в провеждането на електрическите импулси към сърцето. Магнитните бури нарушават не само кръвообращението, но и мозъчното оросяване, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т.нар. кислороден глад.

Причината за симптомите може да е кислороден глад

Освен това се наблюдава забавяне на кръвотока в капилярите, което е предпоставка за образуване на тромби, може да се повиши и нивото на холестерола. Всички тези промени могат да доведат също до кислороден глад на тъканите и органите, което е причина за възникването на едни от най-често срещаните симптоми като промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност, загуба на равновесие, припадъци.

Възможно е да изпаднете в стресово състояние, тревога, депресия, да ви се плаче без видима причина, самочувствието ви може драстично да спадне, да сте изнервени, агресивни и предразположени към конфликти с околните. По време на магнитни бури са възможни още болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, изпотяване. Движете се повече, спортувайте, но в дните след слънчево изригване избягвайте прекалена физическа активност, умствено пренатоварване и психическото напрежение.

Известно е още, че по време на магнитни бури нивото на холестерола в кръвта се повишава, затова е добре да се избягват мазните и сладки храни. Желателно е в неблагоприятните дни да намалите калоричността на храната с 1/3, както н да ограничите приема на въглехидрати и мазнини. Защитните сили на организма могат допълнително да бъдат стимулирани посредством леко закаляване: студени бани, контрастен душ, посещение на минерални бани или сауна.

Ниските нива на геомагнитна активност ни правят разсеяни

Тя оказва влияние върху здравето на възрастните и хората с хронични сърдечносъдови заболявания, както и на изложените на постоянен стрес. Ниската геомагнитна активност оказва негативно влияние върху кръвното налягане, като променя капилярния кръвен поток. Има промени и в ендокринната система. Променя се секрецията на адреналин от надбъбречната жлеза, както и се увеличава продукцията на мелатонин от епифизата, което се отразява на качеството на съня и съответно води до раздразнителност, разсеяност, умора. Проявите са главоболие, трудна концентрация. промени на кръвното налягане, нервност, сънливост.

Възможни са още болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, изпотяване. Добре е да се движим повече, да се разхождаме продължително време. Препоръчително е да увеличим приема на вода, да преминем на по-леки храни, да следваме стриктно назначения прием на медикаменти. Консумирайте повече плодове, зеленчуци и богати на витамини храни. Особено добър ефект имат закалителните процедури с хладка и студена вода, въздушни бани. Препоръчва се избягване на преумората, като се осигури адекватно време за сън и почивка.

Д-р Бисер Георгиев, специалист по обща медицина в 11-и ДКЦ

[Общо: 15    Средно: 3.2/5]
Магнитните бури може да провокират високо кръвно и аритмия беше последно модифицирана от: март 19th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *