Обонянието липсва или е слабо – каква е причината?

PRINT
кървене от носа

Обонянието липсва или е отслабено. Случва се да установим такъв проблем. Ето най-важното, което трябва да знаем. Обонятелният анализатор се състои от две части – периферна и централна. Периферната част е разположена в горната област на носната кухина, където са разположени обонятелните клетки. Те имат основна роля за възприемане на обонянието, тъй като са в допир с обонятелните вещества. Периферните израстъци на обонятелните клетки са като антени и образуват мрежа, по която полепват молекулите на обонятелните вещества. Централните израстъци формират обонятелния нерв, който се насочва към главния мозък. Обонятелните зони в мозъка са във връзка с вкусовия център, с вестибуларния анализатор и с други нервни структури.

Мирисните субстанции са дразнителите на обонятелните сетивни клетки. Те са химически вещества с определено молекулно тегло, мастно и водно разтворими. Имат още умерена скорост на дифузия и летливост, както и положителен електрически заряд. Как мирисната молекула предизвика обонятелното усещане, досега няма точно обяснение.

носа бактерии инфекция запушен носОбонянието може да бъде нарушено в различни зони

Най-честите причини за това са вирусни и бактериални инфекции, токсични увреждания, черепно-мозъчни травми, тумори в мозъка и други.

Отслабеното обоняние се нарича хипосмия. При всички случаи става въпрос за някакво увреждане, което може да бъде или в сетивните клетки, или в околните структури, при които мирисните вещества не могат да достигнат до клетките.

Хипосмията от периферен тип най-често се дължи на възпалителни и алергични хреми, носни полипи, хипертрофия или атрофия на носната лигавица и др. При хипертрофия на лигавицата мирисните молекули не могат да достигнат до антените на сетивните клетки. При атрофия се засяга структурата им и те дегенерират.

При хипосмия от периферен тип пациентът познава миризмата, ако засилим концентрацията й. При хипосмия от централен тип може да не се разпознае същинската миризма вследствие на нарушено разпознаване на миризмите в централната обонятелна зона. Най-често това се среща след прекарани черепно-мозъчни травми.

При подобни оплаквания препоръчваме обстоен преглед при специалист. Той ще извърши изследване на обонянието, за да се изясни доколко то е засегнато и каква е причината.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

[Общо: 15    Средно: 3.1/5]
Обонянието липсва или е слабо – каква е причината? беше последно модифицирана от: октомври 5th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *