Обонянието липсва или е слабо – каква е причината?

PRINT
кървене от носа

Обонянието липсва или е отслабено. Случва се да установим такъв проблем. Ето най-важното, което трябва да знаем. Обонятелният анализатор се състои от две части – периферна и централна. Периферната част е разположена в горната област на носната кухина, където са разположени обонятелните клетки. Те имат основна роля за възприемане на обонянието, тъй като са в допир с обонятелните вещества. Периферните израстъци на обонятелните клетки са като антени и образуват мрежа, по която полепват молекулите на обонятелните вещества. Централните израстъци формират обонятелния нерв, който се насочва към главния мозък. Обонятелните зони в мозъка са във връзка с вкусовия център, с вестибуларния анализатор и с други нервни структури.

Мирисните субстанции са дразнителите на обонятелните сетивни клетки. Те са химически вещества с определено молекулно тегло, мастно и водно разтворими. Имат още умерена скорост на дифузия и летливост, както и положителен електрически заряд. Как мирисната молекула предизвика обонятелното усещане, досега няма точно обяснение.

носа бактерии инфекция запушен носОбонянието може да бъде нарушено в различни зони

Най-честите причини за това са вирусни и бактериални инфекции, токсични увреждания, черепно-мозъчни травми, тумори в мозъка и други.

Отслабеното обоняние се нарича хипосмия. При всички случаи става въпрос за някакво увреждане, което може да бъде или в сетивните клетки, или в околните структури, при които мирисните вещества не могат да достигнат до клетките.

Хипосмията от периферен тип най-често се дължи на възпалителни и алергични хреми, носни полипи, хипертрофия или атрофия на носната лигавица и др. При хипертрофия на лигавицата мирисните молекули не могат да достигнат до антените на сетивните клетки. При атрофия се засяга структурата им и те дегенерират.

При хипосмия от периферен тип пациентът познава миризмата, ако засилим концентрацията й. При хипосмия от централен тип може да не се разпознае същинската миризма вследствие на нарушено разпознаване на миризмите в централната обонятелна зона. Най-често това се среща след прекарани черепно-мозъчни травми.

При подобни оплаквания препоръчваме обстоен преглед при специалист. Той ще извърши изследване на обонянието, за да се изясни доколко то е засегнато и каква е причината.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

Click to rate this post!
[Total: 19 Average: 2.8]
Обонянието липсва или е слабо – каква е причината? беше последно модифицирана от: октомври 5th, 2021 Iliana Angelova
loading...