Колко вода да пием в горещото време?

PRINT
колко вода да пием

По-високите температури подлагат на стрес организма ни. Те са особено неблагоприятни за хора с хронични бъбречни заболявания – с нефролитиаза, хронично обострящи се инфекции на пикочните пътища, пациенти с влошена бъбречна функция и повишен серумен креатинин, възрастни хора и др., казва проф. Боряна Делийска, началник на Клиниката по нефрология в ИСУЛ.

Колко вода да пием, ако сме с болни бъбреци

проф. Боряна ДелийскаПрепоръчителен е приемът на по-голямо количество течности. Той трябва да е индивидуален и да се съобразява с начина на живот. Важни са физическите натоварвания – както и свързани с практикувана професия, така и при хора, активно занимаващи се със спорт. „Не трябва да се забравя, че под течности се разбира не само водата, но и супите, чайовете, тараторът, компотът и др. Бих посъветвала да се приема по една чаша течност на всеки час. Това създава условия за равномерна хидратация и добро разпределение на течностите в организма“, пояснява проф. Делийска.

Болните с напреднала бъбречна недостатъчност, с отоци от бъбречен произход, с тежки сърдечни заболявания би трябвало да се посъветват с лекуващия ги лекар. Той ще определи необходимото количество течности, които, които ще ги предпазят от обезводняване. Също така да се избегнат усложнения на основното им заболяване от преоводняването – т.нар. хиперхидратация.

Защо водата е толкова важна

Водата е толкова важна, защото съставлява 75% от човешкото тяло. Оказва се обаче, че една трета от работещите пият по-малко от един литър вода на ден. Това сочат резултатите от национално проучване, проведено през април 2016г. от Българската асоциация за управление на хора и Алфа Рисърч сред работещите в страната. Навикът да не пием достатъчно вода може да доведе до негативни последици. 42% от хората, които пият под литър вода по време на работа, се чувстват изморени почти всеки ден. 34% от хората, които пият същото количество на работното място, страдат от главоболие поне веднъж седмично. Според специалистите индивидуалните нужди от вода се смятат като на 1 кг се падат по 30 мл вода. Ако тежите 60 кг, имате нужда от 1,8 л дневно.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 6    Средно: 4/5]
Колко вода да пием в горещото време? беше последно модифицирана от: юли 4th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *