Колко дълго продължава лечението на остеопорозата?

PRINT
д-р Пламен Попиванов ендокринолог

Лечението на остеопорозата се преценява индивидуално въз основа на анамнезата и съществуващи други заболявания. В общия случай международните препоръки са за провеждане на лечение за 2-3 г. с новите препарати (моноклонално тяло), след което се завършва с “опашка” от около 2 г. Лечението при повечето пациенти е между 3 и 5 г. При някои може да продължи 10 г. и повече, зависи от случая. Има тежки случаи, които цял живот трябва да приемат кортикостероиди, блокери на половите хормони и т.н.

Първо трябва да се установи какъв е проблемът с костта. Имаме ниска костна плътност при остеопороза, но и свързана с рахит при възрастни. Има и естествено стареене на костта, артрозни промени на ставата, когато се появяват шипове. Дори без заболяване костта старее с 1% след 45 г. възраст. Същото се случва и с бъбреците, които имат влияние върху обмяната на веществата, а оттам и върху костната плътност. 

Кои са причините за намалената костна плътност

В ставите ни се извършват непрекъснато процеси на изграждане, разграждане и преобразуване на костно вещество. На пръв поглед изглеждат издръжливи, твърди и същевременно гъвкави. Дължи се на органична “спойка”, която се състои от съединителна тъкан, протеини, хидроксиапатит (форма на калций, която се съхранява в костите и зъбите) и вода. Костният метаболизъм е като невидим двигател, който никога не спира да работи, поддържайки в изправност сложната система вътре в костта. При здравите хора организмът възстановява всяка година около 8% от костната маса.

Има много рискови фактори, които могат да нарушат този сложен баланс и по този начин да ускорят загубата на костна маса, която става причина за остеопороза:

  • възраст – рискът след 50 г. нараства;
  • пол – жените са по-засегнати;
  • физическо обездвижване;
  • наследственост.

Например веднага след менопаузата има ускорено разграждане на кост. При възрастните костта може да атрофира просто от годините. Няма разрушаване, но има атрофия. В този случай също може да се помогне с даването на лекарства, които стимулират изграждането на нова кост. 

Остеопения и остеопороза – едно заболяване в различни степени

Кои са основните изследвания

Изследванията, с които се преценява има ли остеопороза и какво да е лечението, включват на първо място дензитометрия – измерване на костна плътност. Назначават се изследвания на кръвта с цел да се установи състоянието на бъбрека. Има и маркери, които показват дали естествените процеси на разграждане и изграждане на костта са в баланс. 

Дензитометрията се препоръчва за профилактично проследяване на костните промени. Ако е имало фрактури, се гледа рентгенова снимка. Тук проблемът е, че около 30% от малките счупвания не се виждат или рентгенолозите, ортопедите не им се обръща внимание. Има значение дали счупването е малко или голямо – на шийката на тазобедрена става или смачкан прешлен. 

Болката в гърба при лопатките или пояса може да е симптом на остеопороза

В половината от случаите остеопорозата не е първична, а резултат от други заболявания – например атрофия на стомашната лигавица или стомаха, вследствие на което не могат да се резорбират калцият и протеините. Може да се открият проблеми с бъбреците. Тогава трябва да се установи кое е първичното заболяване и да се лекува то. Така ще се повлияе и остеопорозата. 

Какво може да очакваме от лечението след 5 г.? Ако пациентите спазват препоръките на специалистите за прием на лекарства и добавки (калций, витамини и др.), за този период костната плътност може да се повиши с до 10%. Като се добави и спасената за 5-те години костна маса, се получава така, че лечението може да подмлади с 10-15 г. костта при жените. Колкото по-навреме започне лечението на остеопорозата, толкова по-ефективно ще се спре разграждането. 

Отговорът е на д-р Пламен Попиванов, ендокринолог, УМБАЛ Александровска

[Общо: 4    Средно: 3.8/5]
Колко дълго продължава лечението на остеопорозата? беше последно модифицирана от: октомври 8th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *