Кой трябва да получи трета бустерна доза ваксина?

PRINT
проф. Илко Гетов

Всяка страна сама може да вземе решение за прилагане на трета бустерна доза от COVID-ваксините, Европейската агенция по лекарствата няма скоро да излезе с такава препоръка. Причината е процедурна – заявката за това трябва да дойде от страна на производителите, които да представят достатъчно убедителни данни на базата на големи клинични проучвания.

Те се провеждат в момента, но още не са приключили. В тях се проверява дали е по-удачно тя да е от същия вид, да е с подобрен състав или от друг вид. Това обясни проф. Илко Гетов, експерт от България към Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Той допълни, че всяко одобрение, свързано с ваксините, е много сложно, минава през „иглени уши“, защото са биологичен продукт и като цяло – много чувствителна материя. Въпреки липсата на обща за ЕС препоръка някои страни като Австрия, Германия, Франция и Испания вече предприемат стъпки в тази насока.

Може ли ваксината срещу коронавирус да разболее?

Как да се прецени, кой има полза от трета бустерна доза?

Ако се следва чуждия опит, и у нас би могло да се препоръча допълнителна доза например на имунокомпрометирани, хора със слаб имунитет. Може да се приложи също и в случаи, когато изследванията покажат, че нивата на антителата и Т-клетъчния имунитет не са на необходимото ниво. Във Франция и Испания например се препоръчва трета доза на хора, които не са изградили имунитет след втората доза или 6 месеца след това нямат достатъчно антитела.Това обаче не може да се прави по желание, а следва Министерство на здравеопазването да излезе с препоръка.

Проф. Гетов посочва още, че руската ваксина Sputnik V все още не е завършила процедурата на одобрение. В момента има застой поради пропуски в документацията и някои отворени въпроси по местата за производство. Последните данни от Китай сочат, че собствените им препарати не са така ефективни както РНК-ваксините. Въпреки високото имунизационно покритие заболеваемостта расте.

Пази ли БЦЖ ваксината от коронавирус COVID-19?

Предпазват ли ваксините от новите варианти на коронавируса?

Угур Шахин, шеф на Бионтех , в изказване пред Ройтерс наскоро посочи, че Комирнати, ваксината на Пфайзер/Бионтех, не се налага да бъде променяна за Делта варианта. Има отделни малки наблюдения, че ваксината на Модерна е с малко по-висока ефикасност срещу Делта в сравнение с Комирнати, а в началото беше обратното, но това са само коментари, базирани на наблюдения върху малки групи. Докато няма големи клинични проучвания, лабораторни доказателства, не може да се приеме за 100% истина.

Мога ли да се заразя с COVID-19 въпреки поставена ваксина?

За китайската ваксина има наблюдения, че не е достатъчно ефикасна в сравнение с РНК-ваксините, които са много по-ефективни. Но за нея няма изгледи да започне да се прилага в Европейския съюз. Последният открит вариант – Ламбда, дошъл от Южна Америка, засега не се предава от човек на човек толкова лесно. Експертите смятат, че едва ли би предизвикал пета вълна. За четвъртата, която се надига сега, се знае, че е доминирана от Делта.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Кой трябва да получи трета бустерна доза ваксина? беше последно модифицирана от: август 11th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *