Кои са причините за шип на петата или на ахилеса?

PRINT
шип на ахилеса и на петата

Шиповете на петата са много неприятни, защото са болезнени и превръщат ходенето в мъчение. Защо изобщо се появяват шиповете? Това обикновено е първият въпрос, който хората си задават.

Претоварване, микро нараняване и калциране на проблемното място

Ето какво коментира физиотерапевтът от Германия д-р Мариане Волрабе. Появата на шиповете по петата възниква заради прекомерно натоварване на сухожилието, което е по протежение на стъпалото отдолу. То се нарича плантарна фасция. Хроничното дразнене и притискане вероятно води до микроскопични нацепвания в самото сухожилие. Организмът започва да складира там калций, по всяка вероятност с цел да “запуши” тези микро наранявания. Така с времето се получава калциране на мястото и появата на малко образувание – шип. 

Симптоми и лечение при шип на петата

Шпора или отдолу на петата

Шипът може да се появи на две места – отзад (като шпора) или отдолу на петата. По-често се образува шип отзад на петата в резултат на триенето там. С времето постоянното притискане на мястото, където ахилесът се прикрепва към костта, се стига до калцификация и изразено вкостяване (екзостоза). Човекът усеща болка при ходене. 

Шипът отдолу на петата (плантарна шпора) може да бъде вроден или придобит. В много случаи не създава никакъв дискомфорт. Причините за придобития шип отдолу са разнообразни. Постоянното натоварване с тежестта на тялото до хронично дразнене и дори възпаление. Това се случва най-вече, когато мускулите на крака са слаби или човекът е с наднормено тегло, затлъстяване. Кракът губи стабилност.

Това сухожилие (плантарна фасция) се простира от петата до върха на пръстите и може лесно да се напипа. Плантарната фасция осигурява стабилност на свода и статиката. Ако съединителната тъкан и мускулите са твърде слаби, стабилността намалява и сводът на стъпалото пада. Тогава шипът може да притисне сухожилието и нервите, както и да се възпали. Именно тогава се получава болезненото усещане (fasciitis plantaris), от което хората се оплакват. То силно ограничава качеството на живот, като ги принуждава да се движат по-малко. 

Ако не се вземат мерки, цялото стъпалото става нестабилно, защото човек инстинктивно се стреми да отнеме натиска върху възпаленото място. Сводът на стъпалото пада още повече. Ходенето без болка е почти невъзможно. Проблемът не е само при хората с наднормено тегло. При по-възрастните, които са много слаби, липсва защитната мастна подложка под ходилото. Така шипът се усеща още по-болезнено. 

Други причини за появата на шипове

  • болки в кракатаОбувки с лошо качество и неподходяща форма;
  • Твърде висок ръб на обувката;
  • Прекалено твърд ръб на обувките;
  • Наднормено тегло;
  • Грешки при натоварването на тренировка по бягане;
  • Прекомерно натоварване на стъпалото при ходене и джогинг; 
  • Вторичен ефект от проблеми със свода на стъпалото, плоскостъпие; 
  • Носене на тежки работни обувки с твърди ръбове отзад на петата;
  • Нелекуван бурсит (възпаление на кокалчето на стъпалото);
  • Твърде груба обувка откъм петата, когато е износена.

Видовете плоскостъпие и проблемите, които създават

Допълнителен проблем възниква при възрастните хора. Те не могат да ходят добре поради съществуващи проблеми с краката. Така мускулите на прасеца допълнително се скъсяват, а оттам и сухожилието. Всяка стъпка вече представлява сериозно дразнене за него поради прекомерно напрежение. 

Причините за шиповете в петата в крайна сметка могат да бъдат и болки в гърба. Те водят до неправилна стойка, която от своя страна нарушава правилното разпределяне на тежестта при ходене. Понякога хората не ходят с правилна стойка и заради прекарани наскоро операции, болести или пък по навик.

Източник: Navigator der Medizin

[Общо: 4    Средно: 3.3/5]
Кои са причините за шип на петата или на ахилеса? беше последно модифицирана от: февруари 20th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *