Кога се оперира липом – мастна бучка под кожата?

PRINT
липом

Липомът е доброкачествено образувание, което се формира поради прекалено бързото нарастване на мастни клетки. Може да получите липом навсякъде в тялото, където има мастни клетки. По правило това става под кожата или в мускулната тъкан, казва д-р Антоанета Томова, началник на Първо отделение по медицинска онкология в Комплексен онкологичен център в Пловдив.

Липомите не са рак

д-р Антоанета Томова онколог ПловдивЗатова човек не бива да изпада в паника заради тях. Злокачествените тумори на мастните клетки се наричат липосаркоми. Те са вид сарком на меките тъкани. В повечето случаи те не започват от липом, пояснява д-р Томова.

Много рядко липомите се превръщат в раков сарком. Все пак е важно да кажете на лекаря си. Заедно да проследите дали липомът ви се променя по някакъв начин или ако получите нови бучки.

Липомите са доста често срещани. Около 1% от хората ги имат. Не знаем какво точно ги предизвиква, но някои хора ги развиват поради наследен дефектен ген.

Дефектен ген прави множество липоми

Това състояние е известно като фамилна множествена липоматоза и не е често срещано. Хората с фамилна множествена липоматоза развиват повече от един липом. Точният им брой може да варира, но може да бъде няколко или много.

Липомите обикновено са непосредствено под кожата и са меки на допир. Те обикновено са оформени като купол.

Повечето липоми не причиняват болка или други симптоми, но това зависи от това къде в тялото се намират. Ако липомът е разположен по-дълбоко в тялото, няма да можете да го видите или да го почувствате, но може да притисне някои органи или нерви. Например липомът може да повлияе червата и да предизвика запушване. По тази причина човек може да получава запек или да му прилошава.

Как се поставя диагнозата

безплатни прегледиЗа да постави диагноза, лекарят ще погледне и опипа вашата бучка. В повечето случаи лекарят лесно ще разпознае и диагностицира липома. Понякога може да се нуждае от ултразвуково сканиране на района.

Ако някой липом се увеличава или става болезнен, отново трябва да посетите лекаря. Това може да е знак, че липомът се променя.

Понякога лекарите не могат да кажат със сигурност дали бучката е липом, или не. Липомите могат да бъдат объркани със злокачествени (ракови) тумори.

Вашият лекар може да реши, че е най-добре да отстрани образуванието или да направи биопсия, за да може да бъде сигурен, че е липом, или да препоръча преглед при специалист.

Липосаркомът не дава разсейки, но може да стане като футболна топка

Липомите обикновено не се нуждаят от отстраняване

Само в някои случаи пациентът или лекарят може да поиска да премахне липома, допълва лекарката. Това може да се дължи на следното:

Вашият лекар иска да бъде сигурен, че е липом;

Липомът ви е голям или нараства;

Липомът причинява симптоми, например чрез притискане на нерв или блокиране на червата;

Може да искате да премахнете липома по козметични причини.

Ако се стигне до операция, то тя обикновено е малка и под локална анестезия, казав доц. Томова Това е достатъчно, за да се премахне липома, който е под кожата. След това остава лек белег, когато раната е излекувана.

Отстраненият липом трябва да бъде изпратен в лабораторията за анализ.

[Общо: 42    Средно: 2.1/5]
Кога се оперира липом – мастна бучка под кожата? беше последно модифицирана от: ноември 23rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *