Как да познаем, че грипът прави усложнение?

PRINT
грип грипна епидемия

Грипната епидемия традиционно е в пика си през януари и февруари. Това предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Как ще се справим с инфекцията, зависи от имунната система. Ваксинираните не боледуват или карат вируса съвсем леко. Най-честите усложнения от грип са бронхит или пневмония. Около 10% от болните развиват засягане на централната нервна система, каза специалистът. Това е много тежко състояние.

Кои са симптомите на опасните усложнения?

Този въпрос си задават много хора. Усложненията са по-чести при малките деца, чиято имунна система е незряла, но и при хронично болните и хората с отслабена имунна система.

Най-тежките усложнения след грип са пневмония и дихателна недостатъчност. Понякога след първите няколко дни с температура, главоболие, болки в гърлото, по мускулите, може да настъпи подобрение, обясни проф. Кантарджиев. Но ако детето вдигне отново температура, започне кашлица и то се дави в храчки, по най-бързия начин трябва отново да се потърси специализирана лекарства помощ. Спешно е състоянието и когато има затруднено дишане или изразена обща отпадналост 3-4 дни след началото на инфекцията. Дихателната недостатъчност може да се развие в рамките на часове.

Как се лекува грип

Помагат ли антибиотиците?

Винаги се казва, че грипът не се лекува с антибиотици и това е правилно. Но рядко се прави уточнението, че ако след 3-4 дни няма признаци на подобрение в общото състояние, а напротив – започне кашлица или отново температура, вече има намесена и бактериална инфекция. Именно тя се лекува с антибиотик, който трябва да се предпише от лекар. В такива случаи именно антибиотикът е лекарството, което може да помогне и дори да спаси живот, подчерта специалистът.

Още преди няколко седмици проф. Кантарджиев призова при тежък грип хората да отиват веднага в най-близката многопрофилна болница, а не при джипито, за да не се губи ценно време. Той изтъкна, че грипът дори може да започне с дихателна недостатъчност. Това е едно от възможните му усложнения, които настъпват много бързо и го правят много опасен.

Освен това грипът причинява срив в имунната система поне за около месец, след като човек е излязъл от острата фаза. В студените месеци обаче циркулират и много други вируси. Те намират благоприятна почва за развитие в отслабения от грипа организъм. Реална е опасността от вирусен енцефалит, каза още проф. Кантарджиев. Като се намесят и бактериалните инфекции, картината става още по-сложна.

При тежък грип бягайте в болница, не при джипито!

[Общо: 51    Средно: 2.7/5]
Как да познаем, че грипът прави усложнение? беше последно модифицирана от: януари 22nd, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *