Как да познаем, че грипът прави усложнение?

PRINT
грип грипна епидемия

Грипната епидемия тази година все още не е отминала. Това предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, по повод кончината на второ дете заради усложнения след грип. 4-годишното момиченце било хоспитализирано в болницата на Враца, но лекарите не успели да го спасят. През декември 2017 г. пък 3-годишно дете почина от грип в София.

Въпреки че грипните ваканции в повечето градове са отменени, епидемия все още има, посочи проф. Кантарджиев пред Нова телевизия. Болните към днешна дата са около 120 000 души. Поне 10-15 хиляди от тях са развили засягане на централната нервна система, каза специалистът. Това е много тежко състояние.

Кои са симптомите на опасните усложнения?

Този въпрос си задават много хора. Усложненията са по-чести при малките деца, чиято имунна система е незряла, но и при хронично болните и хората с отслабена имунна система.

Най-тежките усложнения след грип са пневмония и дихателна недостатъчност. Понякога след първите няколко дни с температура, главоболие, болки в гърлото, по мускулите, може да настъпи подобрение, обясни проф. Кантарджиев. Но ако детето вдигне отново температура, започне кашлица и то се дави в храчки, по най-бързия начин трябва отново да се потърси специализирана лекарства помощ. Спешно е състоянието и когато има затруднено дишане или изразена обща отпадналост 3-4 дни след началото на инфекцията. Дихателната недостатъчност може да се развие в рамките на часове.

Помагат ли антибиотиците?

Винаги се казва, че грипът не се лекува с антибиотици и това е правилно. Но рядко се прави уточнението, че ако след 3-4 дни няма признаци на подобрение в общото състояние, а напротив – започне кашлица или отново температура, вече има намесена и бактериална инфекция. Именно тя се лекува с антибиотик, който трябва да се предпише от лекар. В такива случаи именно антибиотикът е лекарството, което може да помогне и дори да спаси живот, подчерта специалистът.

Още преди няколко седмици проф. Кантарджиев призова при тежък грип хората да отиват веднага в най-близката многопрофилна болница, а не при джипито, за да не се губи ценно време. Той изтъкна, че грипът дори може да започне с дихателна недостатъчност. Това е едно от възможните му усложнения, които настъпват много бързо и го правят много опасен.

Освен това грипът причинява срив в имунната система поне за около месец, след като човек е излязъл от острата фаза. В студените месеци обаче циркулират и много други вируси. Те намират благоприятна почва за развитие в отслабения от грипа организъм. Реална е опасността от вирусен енцефалит, каза още проф. Кантарджиев. Като се намесят и бактериалните инфекции, картината става още по-сложна.

[Общо: 12    Средно: 3.2/5]
Как да познаем, че грипът прави усложнение? беше последно модифицирана от: февруари 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *