Кога болките в гърба може да се окажат рак на белия дроб?

PRINT
болки в гърба

Болката в гърба при някои пациенти може да се окаже симптом за рак на белия дроб, твърдят британски лекари. 

Ракът на белите дробове е един от най-сериозните видове тумори, които трябва да бъдат диагностицирани навреме, за да се лекуват успешно. За съжаление при голяма част от болните той се открива твърде късно, едва след като се появят метастази в други части на тялото. Причината е, че в ранните стадии няма специфични симптоми, за да се потърси целенасочено наличието на тумор. Затова и прогнозата за ефекта от терапията не е толкова добра, колкото при други видове.

Компютърен томограф помага за ранна диагноза при рак на белия дроб

Един от по-необичайните симптоми за рак на белия дроб могат да бъдат неприятни усещания в гърба, подобни на тези, които се появяват по време на претоварване, навяхване. Това е нов извод на специалисти от Националната здравна служба на Великобритания (NHS).

Болки в гърба – признак при 25% от хората с рак на белия дроб

„Около една четвърт от всички пациенти с рак на белия дроб развиват някаква форма на болки в гърба. Такива усещания може да се дължат на натиска, предизвикан от тумора върху нервите в гръбначния стълб “, заявяват експертите на организацията. Те обръщат внимание, че болката в гърба е симптом, който често се пренебрегва – хората не го смятат за сериозен и не отиват при лекарите. 

Операцията при рак на белия дроб – какво да очакваме

„Болката в гърба е едно от нещата, за които винаги намираме обяснение. Струва ни се, че гърбът ни дърпа, защото сме носили тежка чанта или заради тренировки, или пък просто боли, защото остаряваме.

Подобни оплаквания, свързани с гърба, не означават непременно рак на белия дроб, но този симптом не трябва да се пропуска. Говорете с вашия лекар, ако болката в гърба продължава по-дълго време, тъй като може да се окаже нещо сериозно “, съветват експертите от NHS.

Кашлица, задух, умора – по-често срещани признаци на този тумор

Другите по-често срещани симптоми при рака на белия дроб, са постоянна кашлица, дрезгавост, задух, необичайно силна умора. По принцип симптомите са различни според това, дали туморът е в ранен или напреднал стадий. 

Рак на белия дроб – кои са новостите в лечението

Основните симптоми на рак на белия дроб са следните:

  • Кашлица, която не отшумява след 2 или 3 седмици;
  • Продължителна кашлица, която се влошава;
  • Инфекции на белия дроб и гръдния кош, които се повтарят често;
  • Кашлица с кръв;
  • Болка при дишане или кашляне;
  • Често появяващ се задух;
  • Постоянна умора или липса на енергия;
  • Загуба на апетит или необяснима загуба на тегло.

Друг по-малко известен симптом може да е промяна в гласа. Той става груб, прегракнал като при ларингит. Такава промяна се наблюдава, когато туморът е засегнал ларингеален нерв.

Източник: Express.co.uk

[Общо: 21    Средно: 2.1/5]
Кога болките в гърба може да се окажат рак на белия дроб? беше последно модифицирана от: юли 14th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *