Какво се прави при фиброза на костите?

PRINT
Проф. Пламен Кинов ИСУЛ

Фиброзната дисплазия е доброкачествено, нефамилно заболяване, характеризиращо се с разрастване на плътна фиброзна тъкан в една или повече кости. Принадлежи към приличащите на тумори заболявания на костите. Среща се по-често при момичета, отколкото при момчета, особено множествените форми със засягане на няколко кости. Появява се в ранна детска възраст, но първите изяви на заболяването са през юношеството.

Точната причина за развитието на заболяването е неизвестна. Предполага се, че се касае за смущение в диференциацията на костообразуващия матрикс. Заболяването може да засегне почти всяка кост, предимно дългите кости на крайниците. Понякога засягането може да е по-тежко с поява на деформация и разлика в дължините на крайниците.

Фиброзната дисплазия протича без симптоми

Фиброзната дисплазия често е напълно без оплаквания и може да се открие като случайна рентгенова находка при травма. Понякога се проявява с болка и подутина в областта на поражението. Деформацията е характерен белег на заболяването, като зависи от локализацията и давността на протичането.

Какви деформации се получават

Скелетните промени обикновено са по-тежки при множествена форма с поява на болка, подутина, деформация, разлики в дължините на крайниците. Типично е засягането на горната част на бедрената кост, която се изкривява под форма на „овчарска гега“ с придружаваща болка и видимо скъсяване на крайника.

Нерядко обаче първото оплакване при фиброзната дисплазия може да бъде счупване на засегнатата кост. Злокачествена трансформация на фиброзната дисплазия е рядка.

Кога се налага операция?

За потвърждаване на диагнозата се взема парченце от костта – т.нар. костна биопсия. При случайното откриване на заболяването и при липса на оплаквания хирургично лечение не се налага.

То намира място при повтарящи се малки счупвания, при значителна или прогресираща деформация или постоянна болка, фрактурите, както и заплашващи такива, се препоръчва да бъдат лекувани оперативно с вътрешна фиксация. Деформациите най-често се коригират оперативно, а при засягане около става дефектът се кюртира и запълва с присадъци. Приложение намира и лечението с лекарства, заздравяващи костта – бифосфонати.

Доц. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

[Общо: 16    Средно: 3.3/5]
Какво се прави при фиброза на костите? беше последно модифицирана от: август 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *