Какво означава сърдечна невроза?

PRINT
фобия страхова невроза

Сърцебиене, задух, гръдна болка и умора, появяващи се преди всичко по време на физическо усилие или в някои случаи при промяна на положението – това са типични симптоми на сърдечна невроза. Пациентите често имат усещането, че не могат да си поемат дълбоко въздух.

Най-често гръдната болка е тъпа или се усеща като повишена чувствителност в лявата част на гърдите. Понякога може да са налице кратки, остри, пронизващи болки в тази област, които имитират стенокардна болка. Друг път болката може да бъде като спазми на мускулите в лявата или в дясната част на гърдите, породена от мускулно пренапрежение.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Липсата на серотонин води до паническо разстройство
Невротиците са най-здравите хора на света
Как ни разболява стресът
Натрапливата невроза често е комбинирана с други психични разстройства

Сърдечната невроза се предизвиква от физически и емоционален стрес, без да се открива органично заболяване на сърцето. Смята се, че състоянието може да е генетично предразположено и да се среща по-често сред членовете на една фамилия. Според някои изследователи, сърдечна невроза развиват по-често хора, прекарали повече инфекциозни заболявания и оперативни интервенции в детска възраст. Риск има и за хора със слаба фигура и заседнал начин на живот. По-често заболяването се среща при жени и може да се отключи в периода около бременност. Появата на симптомите е постепенна и затова е трудно за пациента да я свърже с някаква конкретна причина или състояние.

За разлика от нормалното чувство на умора, умората при сърдечна невроза не се повлиява от почивка. Тя се свързва с абнормално събиране на кръв във венозната система на корема и периферните вени. Това намалява кръвотока към мозъка и сърцето, особено по време на физически усилия. При сърдечна неврозаобяснява се срещат по-често прималяване и замайване, както и намален капацитет на физически усилия. Състоянието трябва да се разграничи от стенокардия и е нужно внимателна оценка на оплакванията на пациента, преди да се приеме, че се касае за сърдечна невроза.

При наличие на болка в областта на сърцето се прави електрокардиограма за изключване на исхемична болест на сърцето. Може електрокардиограмата да не е достатъчна и се назначават лабораторни изследвания на сърдечните ензими – СК, СК – MB, тропонин, ЛДХ. При поява на оплакванията предимно при физически усилия може да се наложи извършване на стрес-тест с велоергометър или бягаща пътека. Често се налага и извършване на ехокардиография за изследване на състоянието на клапната система на сърцето. Проверяват се фракциите на изтласкване и други важни за функцията на сърцето параметри.

д-р Борислав АцевД-р Борислав Ацев, кардиолог в болница „Света Екатерина“

СНИМКА: ДАК, АРХИВ

[Общо: 21    Средно: 3.6/5]
Какво означава сърдечна невроза? беше последно модифицирана от: февруари 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *