Какво да правим, ако веднъж сме пропуснали лекарството за щитовидната жлеза

PRINT
хапче лекарства

Какво да правим ако сме забравили да си вземем дневната доза хормони? Ако веднъж сте забравили да изпиете лекарството си за щитовидната жлеза, не правете нищо извънредно. Най-добре изчакайте до следващия ден и вземете лекарството (L-Thyroxin), както правите обикновено.

Еднократно забравен прием на лекарството обикновено няма никакво отражение върху хормоналните нива. При иначе редовен прием в кръвта се натрупват известни резерви от тироксин, които организмът използва при необходимост.

Не „изравнявайте“ с двойна доза

В никакъв случай не вземайте двойна доза на следващия ден. В случая сметките „така общата доза пак ще е същата“ не са верни. При двойна доза има риск от предозиране и поява на симптоми на хиперфункция на щитовидната жлеза – треперене, сърцебиене и прекомерно изпотяване.

Ето общите правила  и принципи за приема на хормони на щитовидната жлеза:

  • За стабилно ниво на хормоните е важно лекарствата да се приемат в предписаната доза всеки ден.
  • Старайте се да приемате таблетката винаги по едно и също време на деня, най-добре сутрин на гладно
  • Ако някой забрави една или две таблетки, не бива да наваксва с пропуснатата доза в по-късен момент. Ако хапчето се вземе чак вечерта, възможно е например да има проблеми със заспиването. Приемът на L-тироксин стимулира будността и затова може да провокира смущения на съня като нежелан ефект.
  • За да не забравяте да вземете таблетката си, поставете я до будилника или на място, където сутрин след събуждане непременно ще погледнете – например на нощното шкафче до главата ви. Може да си сложите и напомнящо съобщение на телефона.

Автор: д-р Йорг Цорн

[Общо: 35    Средно: 2.7/5]
Какво да правим, ако веднъж сме пропуснали лекарството за щитовидната жлеза беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *