Какви заблуди имаме за „летния грип“

PRINT
грип болно дете

Много пациенти живеят в заблуда, че през лятото са по-защитени от болести. Няма нито една причина за подобно подвеждащо очакване, заяви пловдивският семеен лекар и зам.-председател на Българския лекарски съюз д-р Кирил Еленски. През този сезон хората не са здрави по подразбиране, защото прегряването също намалява защитата на тялото.

Летните вируси – с кашлица, хрема и разстройство

В действителност възприемчивостта на организма към вируси е по-малка сега, отколкото през зимата, защото лятото се прекарва повече време на открито и условията за предаване на различни причинители е по-малка. В топлите месеци няма грип, тъй като той се разпространява в България предимно през януари, февруари и най-късно в началото на март. За сметка на това обаче циркулират други вируси. Те причиняват висока температура, кашлица, хрема. Често са придружени с чревни инфекции, повръщане и разстройство.

Летните заболявания протичат по-тежко, защото високата температура се понася още по-зле, когато навън е 38 градуса. Организмът се интоксикира по-бързо и се налага пациентите да бъдат оводнявани по-често. В емоционален план летният грип се понася трудно от болните. През зимата хората и без това са затворени вкъщи, а лятото това е мъчително.

За да се предпазят от болести, пациентите трябва да избягват ненужни близки контакти с много хора, особено на закрито, препоръча д-р Еленски.

Самолечението при повръщане и диария крие рискове

Според лекаря още при първите оплаквания през лятото трябва да се търси медицинска помощ, а след това стриктно да се спазват указанията за прием на лекарства, течности и храни, както и за контрол върху състоянието. Самолечението е изключително рисково при повръщане и диария, както и пиенето на хранителни добавки. Най-добре е препаратите да са предписани от лекар.

Вместо да приемат непрекъснато имуностимулатори, д-р Еленски съветва хората да се закаляват, което означава да спортуват, да се движат повече, да спазват режим на хранене, да внимават с климатиците, за да съхранят естествената турморегулация на тялото си. И не на последно място да поддържат добро емоционално и психическо състояние.

Той припомни, че при децата много често високата температура не е симптом на болест, а е резултат от претопляне. Родителите им ходят голи, а децата са добре облечени и увити в жегите.

Свързани теми: Очен грип плъзна в жегите, слепва очите

Гнойните ангини през лятото са заради замърсената морска вода

Как да разпознаем дали температурата при децата е опасна

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Какви заблуди имаме за „летния грип“ беше последно модифицирана от: август 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *