Какви са причините за постоянно студените крака?

PRINT
студени крака

Нерядко хора се оплакват от студени крака. От какво се причинява това? В различните случаи причините са различни. Ако е на пристъпи може да се дължи на спазми на кръвоносните съдове. Това е по-често в млади хора, като в този случай засяга често и ръцете.

Например на някои млади момичета ръцете им внезапно побеляват и понякога дори посиняват поради спазъм на кръвоносните съдове, които кръвоснабдяват крайниците. Това им се случва по-често, когато времето е студено. Тази болест се нарича Синдром на Рейно. Топлината и топлите бани разширяват кръвоносните съдове и състоянието на тези хора се подобрява.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Обясниха защо студените крака причиняват хрема 
Ако мръзнете или все ви е горещо, проверете щитовидната жлеза 
Хормоните са причина жените да мръзнат повече от мъжете

Ако е почти постоянно и във по-възрастни хора може да се дължи на атеросклероза на съдовете на крайниците. Много стари хора усещат краката си студени, защото имат влошено кръвоснабдяване. Честа грешка е да ги топят в топла вода. Проблемът е че температурата ускорява химическите реакции, също и биохимичните. Крайниците потопени в топла вода се нуждаят поради това от повече кислород, който няма от къде да дойде повече понеже кръвоносните съдове към тях са склеротични, стеснени и не могат да се разширят. Затова потапянето в гореща вода не помага, даже вреди. Диабетиците имат понижена чувствителност (понеже диабета е увредил сетивните нерви) и не могат добре да преценят колко е топла водата и могат да се изгорят жестоко от врялата вода.

При тежки пушачи се наблюдава Болестта на Бюргер – тежко нарушено кръвоснабдяване на краката поради засягане на кръвоносните съдове. Ако тези хора не спрат да пушат може да се достигне до ампутация.

Ако на човек винаги му е студено, не само на краката, а и на цялото тяло се търси понижена функция на щитовидната жлеза – изследват се хормоните TSH и FT4. Тези болни обикновено са с бавен пулс, суха кожа и наднормено тегло.

Доц. Сотир Марчев, кардиолог

[Общо: 25    Средно: 3/5]
Какви са причините за постоянно студените крака? беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *