Какви са причините за нередовен цикъл?

PRINT
преглед гинеколог цитонамазка

При някои жени се случва цикълът да е нередовен и дори да прескача в някои месеци. За да се установи причината, преди всичко е редно да се направи консултация с АГ-специалист, който след прегледа да събере информация за килограмите и ръста на пациентката, както и за прекарани заболявания. След това той ще назначи необходимите хормонални изследвания, които имат отношение към нормалния менструален цикъл на жената.

При кисти на яйчниците често има инсулинова резистентост

Добре е да бъде извършена и ехография на малкия таз с оглед да се отхвърлят някои патологични изменения на матката и яйчниците: кистозни образувания, ендометриозни огнища, миомни възли и др.

Диабет, болести на щитовидната жлеза и срес като първопричина

Също така е редно да се отхвърлят заболявания като диабет, болести, свързани с щитовидната жлеза, проблеми с килограмите (рязко напълняване или отслабване), които могат да доведат до проблеми в менструалния цикъл. Някои заболявания на щитовидната жлеза оказват пряко влияние върху метаболизма, а може и да се окажат свързани с работата на половите хормони.

Не на последно място е редно лекарят да се информира дали в последно време пациентката е била на места с различен климат, имала ли е продължителни пътувания и дали е била изложена на стрес. Стресът е фактор, който обърква работата на хормоните, особено ако продължава седмици и дори месеци наред.

5 причини защо месечният цикъл закъснява

Няма опасност за здравето и живота на пациентката от нередовността на цикъла, но колкото по-рано се разбере причината за това и започне лечение (ако се налага), толкова по-добре за нейния жизнен комфорт и репродуктивна функция. Що се отнася до лечението с билки, еднозначен отговор няма. Както казват старите хора, ако не помогне, то поне няма да навреди.

Класическото медицинско поведение предполага назначаване на лечение с конвенционални лекарствени средства след посочените по-горе изследвания с оглед възрастта на пациентката и запазване на репродуктивността й.

Диетата, назначена от специалист, има своето значение, особено в случаите с метаболитни проблеми.

д-р Емил Филипов

 

Д-р Емил Филипов, АГ специалист, „Майчин дом“ 

[Общо: 6    Средно: 3.7/5]
Какви са причините за нередовен цикъл? беше последно модифицирана от: април 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *