Какви са последиците от обгазяване с амоняк?

PRINT
alt

Амонякът е течност, която се изпарява и отнема температура. Затова се ползва в хладилните инсталации. Когато се вдиша, първоначално човек получава дразнеща кашлица, започва да киха, чувства болки зад гръдната кост, очите му сълзят, има усещане за стягане в гърлото.

Това обясниха лекари от клиниката по токсикология в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив след инцидента в Захарна фабрика, при който теч на амоняк обгази комбината вчера, а 50-годишна жена бе настанена в лечебното заведение. Медиците уточниха, че жената има астма и се разтревожила да не получи пристъп. След консултацията обаче тя е била изписана и изпратена за домашно лечение.

Токсиколози обясниха, че амонякът нанася тежки поражения, ако в организма попаднат големи количества от него, защото влиза в съединение с течните съставки на лигавицата и на дихателните пътища, така се превръща в амонячна основа, която причинява изгаряния във фарингса, устата, хранопровода, стомаха.

Тогава е много опасен, защото след период на мнимо благополучие пострадалите получават тежък задух, спазъм на бронхите, кашлица. Ако потърсят медицинска помощ веднага, пациентите могат да се възстановят за 2-3 дни. В противен случай се стига до необратими нарушения от изгарянията, възможно е да се получи запушване на белия дроб и оток, от който да загинат.

След обгазяване с амоняк потърпевшите трябва веднага да бъдат изведени на чист въздух. Дрехите трябва да се свалят, очите да се промият с физиологичен серум или вода. Добре е във въздуха да се напръска с вода, която влиза в контакт с амоняка и намалява вредното му действие.

[Общо: 16    Средно: 2.9/5]
Какви са последиците от обгазяване с амоняк? беше последно модифицирана от: август 9th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *