Каква е връзката между щитовидната жлеза и високото кръвно?

PRINT
щитовидна жлеза хормони

Щитовидната жлеза образува важни хормони, които влияят върху обмяната на веществата в организма, а също и на кръвното налягане. Кръвното може да се повиши преди всичко при хиперфункция, но понякога и при хипофункция на щитовидната жлеза, пише navigator-der-medizin.de.

При хиперфункция на жлезата има увеличено производство на хормони, което може да провокира ускорена обмяна на веществата и симптоми като сърцебиене, високо кръвно, загуба на тегло, нервност и др. При хипофункция на жлезата се образуват прекалено малко хормони и обмяната се забавя. Последиците са напълняване, умора, чувствителност към студ, забавен пулс и по-ниско, но в някои случаи и по-високо от нормалното кръвно налягане.

Още по темата:

Проф. Боян Лозанов: Възможно ли е спонтанно оздравяване от хипотиреоидизъм?

Болна ли е щитовидната жлеза при леко повишен TSH

Възпаленията може да повишат кръвното

За високото кръвно може да има и друга причина – възпалителни процеси в организма. Лекари в Университетската клиника в Майнц проучили специфични имунни клетки – моноцити. Активирането на тези клетки води до възпаления. Според новите възгледи в медицината те участват и във възникването на високото кръвно. При опити с животни се установило, че тези, при които моноцитите са отстранени, не развивали кръвно. Веднага след като моноцитите били върнати в тялото, кръвното веднага се покачило.

Много учени разглеждат повишеното кръвно като много ранен стадий на атеросклерозата. Нещо като първа степен на възпалителния процес в сърдечносъдовата система. Затова противовъзпалителна терапия може да повлияе едновременно и двете болестни прояви – възпаление и кръвно. В момента пациентите с високо кръвно получават едновременно повече лекарства, които активират или потискат някои хормони като ренин, ангиотензин и алдостерон.

[Общо: 66    Средно: 3.2/5]
Каква е връзката между щитовидната жлеза и високото кръвно? беше последно модифицирана от: май 22nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *