Как да се адаптираме към резки промени на времето

PRINT
грип настинка лечение

Температурни разлики от 10-15, а и повече градуса, са изпитание за организма. В последните дни се получи точно такъв рязък спад. Какво се случва в организма?

Ролята на термостат в организма играе хипоталамусът. Жлезата се намира в мозъка и е чувствителна на промените на телесната температура. Дори при малък спад задейства механизми, с помощта на които да се постигне коригирането на телесната температура в границите на нормата. Основният начин да запазим температурата си, е свиване на кръвоносните съдове в кожата.

Това ограничава до известна степен загубата на топлина и предизвиква треперене на мускулите, при което се получава загряване на тялото. Когато ни е студено, не успяваме да контролираме тялото съзнателно, зъбите тракат, треперим. Спадането на тепературите влияе най-вече на възрастните и на хората с увредено здраве. Това е така, защото сърдечносъдовата система не разполага с достатъчно време да реагира на температурната промяна.

Какви са причините за постоянно студените крака?

Свиването на съдовете при студ натоварва сърцето

Когато кръвоносните съдове се свият, за да ограничат отделянето на топлина, работата на сърцето се затруднява. Възможно е да се усетят дискомфорт или болка в гърдите. Студът влияе и на състава на кръвта. Нивата на червените кръвни клетки, фибриногена и холестерола се повишават, което сгъстява кръвта и е възможно да се засили тромбообразуването и запушването на кръвоносни съдове в сърцето, мозъка и белите дробове. Възможни са оплаквания от сънливост, отпадналост и потиснато настроение. Необходимо е време, за да се пренастроим към ниските температури.

Благоприятно въздействие има движението, но то трябва да е умерено и ненатоварващо. Трябва да следим прогнозата за времето. Това предполага предприемане на адекватни мерки – подходящо облекло, бързо придвижване, пребиваване в топли помещения. Мокрите дрехи и обувки провеждат топлината на тялото в околната среда, а тялото се охлажда.

Мократа коса охлажда главата и по рефлекторен път това води до спадане на температурата и вътре в носните проходи. При охлаждането на носната лигавица се появяван засилена секреция от носа и сълзене от очите.

При синдрома на Рейно пръстите побеляват, а после посиняват

Ниските температури водят до спад на силиций и манган в организма

Слънчевата светлина в мрачните дни е недостатъчна. Това води до намаляване на концентрацията на витамин D, а оттам и на калций. Ниските температури водят до спадане на нивото на силиций и манган в кръвната плазма. Това са предпоставки за зачестяване на вирусните инфекции.

Сега е най-подходящият период за поставяне на противогрипна ваксина, за да има време организмът да изгради необходимите антитела. Те противодействат на вирусните инфекции. Добре е също да се направят закалителни процедури, тъй като тялото под въздействие на температурните разлики изгражда готовност на организма за издръжливост при резки промени на околната температура.

Чаша билков чай на гладно подобрява кръвообращението

Овлажнявайте въздуха в стаята, тъй като топлият изсушава лигавицата на носа и много по-лесно вирусите и бактериите се задържат и провокират възпалителна реакция. Чаша топъл билков чай с мед и лимон или чаша топла вода сутрин на гладно подобрява циркулацията на кръвта в тялото. Редовният прием на чаша топла вода помага за разбиване на мастните натрупвания и изхвърлянето на токсините. Топлата вода помага на мускулите да се отпуснат, включително и мускулите на стомаха. Стимулира и храносмилателната система.

Как да поддържаме оптимална влажност у дома

При застудяваве е добре да се приемат повече плодове. Те защитават имунната система. Богати са на витамини и антиоксиданти и най-вече на витамин С. Най-добре е да консумираме сезонни плодове. Оранжевите зеленчуци като моркови и тиква са богати иа бета-каротин и също засилват защитните сили. Червеното цвекло има богат витаминен състав. Високото съдържание на витамин С и фолиева киселина в него подобрява общото състояние на организма. Предпазва от вируси, забавя процеса на стареене и пречиства кръвта. Зелето е изключително богато иа витамин С, големи количества се съдържат в него и от витамините от група В, фосфор и желязо.

Съветите са на д-р Бисер Георгиев, специалист по обща медицина в 11-и ДКЦ, София

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 3.7]
Как да се адаптираме към резки промени на времето беше последно модифицирана от: септември 27th, 2018 Iliana Angelova
loading...