Как да повишим нивото на кислород в кръвта?

PRINT
рак на белия дроб

Кислородът в кръвта (кислородна сатурация) е ключово важен за благополучието на целия организъм. Това е един от основните показатели, който трябва да се проследява при всеки пациент с COVID-19. Причината е, че влошаване и пневмония тип матово стъкло може да се получи и без пациентът субективно да усеща задух или недостиг на въздух (хипоксия). Ето най-важното, което трябва да знаете по този въпрос, а също и кои вещества, добавки са важни, ако се борите с COVID-инфекция или влошена функция на белите дробове по други причини.

Как кислородът попада в кръвта

При вдишване кислородът отива в белите дробове и оттам навлиза в капилярите. Кислородът се обменя с въглероден двуокис. При издишване се освобождаваме от въглероден двуокис (CO2), а при вдишване в организма постъпва кислород (O2).

В червените кръвни телца има протеин, който се свързва с кислорода и го пренася до тъканите. Когато нивото на кислород в кръвта е ниско, става дума за хипоксия или ниска сатурация.

Каква е оптималната сатурация – насищане на кислород в кръвта

Измерването на сатурацията може да става и в домашни условия с помощта на пулсов оксиметър. В аптеките може да се закупят малки апаратчета, които се поставят на пръста на ръката. В много смарт часовници също има вградено измерване на кислорода в кръвта, макар че е възможно то да не е съвсем прецизно. 

Нормалното ниво на кислород (сатурация) е 95 до 99. Сатурацията е понижена при стойности до 92-90, а при по-ниски трябва да се потърси бързо медицинска помощ.

Какво разкриват основните елементи на кръвта

Кои са причините за намаляване на кислорода в кръвта

Има различни заболявания и състояния, които могат да доведат до намаляване на кислорода в кръвта:

 • Активна COVID-инфекция, която преминава в пневмония тип матово стъкло;
 • Последици от COVID-19 (когато вирусът е засегнал белите дробове);
 • Отравяне с въглероден окис;
 • ХОББ – хронична обструктивна белодробна болест;
 • Емфизем – хронично белодробно заболяване;
 • Астма;
 • Бронхит;
 • Пневмония;
 • Сънна апнея.

Внезапно сърцебиене през нощта – каква може да е причината?

Как да познаем, че сатурацията пада?

Важно е да се знае, че понякога човек може да се усеща, че има сериозен проблем с белия дроб, който води до хипоксия. Три са важните симптоми, за които трябва да сме нащрек. Ниски нива на кислород в кръвта се проявяват по един от следните начини:

Важно е да се потърси квалифицирана лекарска помощ, което у нас може да стане в обособените COVID-зони или в спешните звена на големите болници. Пневмонията е сериозно заболяване, което може да застраши живота и се лекува според конкретните лабораторни резултати, изследване с рентген или скенер, съществуващи придружаващи заболявания.

При задух и отоци търсете помощ от кардиолога

Най-важните витамини, добавки

В допълнение към основната терапия, назначена от лекар, може да се приемат някои витамини, минерали и микроелементи, които подпомагат възстановяването. Дозата е указана на опаковката на препарата:

 • Най-важното хранително вещество, необходимо при условия на ниско съдържание на кислород, е цинкът. Увеличава способността на кръвта да пренася кислород;
 • Витамин Е (препоръката е за вариант на витамина с токотриеноли);
 • Алфа-липоева киселина – известен антиоксидант, прилаган за профилактика и лечение на диабетна невропатия;
 • Витамин D3;
 • Витамин В12.

Автор на основните препоръки е д-р Ерик Берг (Eric Berg), който има собствен видео канал в youtube.

[Общо: 6    Средно: 2.5/5]
Как да повишим нивото на кислород в кръвта? беше последно модифицирана от: октомври 19th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *