Как да понасяме по-леко жегите

PRINT
слънчева активност

Жегите уморяват, правят ни апатични, а понякога водят до здравословни проблеми. В повечето случаи горещините и непоносимата жега действат мъчително на организма, като го дехидратират. Опитвайки да се справи с високите температури, организмът ни започва чрез усилено потене да осъществява собствената си терморегулация, а това води до голяма загуба на вода и страдание на всички органи и системи в него.

Не правете честата грешка да намалявате течностите срещу потенето. Обезводняването ни прави агресивни, раздразнителни, а недоспиването допълнително допринася за лошото настроение. Затова в големите летни горещини е добре да се успокоим и да не се претоварваме. За да се предпазим, трябва да приемаме достатъчно течности. Това не значи, че за кратко трябва да се изпие много вода. Студеният чай или айрянът са добър избор в жегите. Не пийте прекалено студени напитки, тъй като те ще утолят жаждата ви временно. Кафето действа диуретично, затова не е подходящо за горещините. Благоприятно действие имат студените летни супи като таратора и гаспачото. Натуралните сокове също са добри, но е желателно да са без добавени захари.

Студените компреси са идеални за това време на годината. Те се поставят на очите, шията, лакътя, китките, дланите, коленете. Може да свършат работа и 1-2 кубчета лед. Не е добър избор да се вземе душ с много студена вода, по-добре е да е хладка, за не усещате жегата, след като излезете от банята. Климатикът също не бива да е настроен на прекалено ниска температура.

Ако времето се развали и вали, може да се обадят болки в ставите. За да не ви боли като излезете, раздвижете се малко вкъщи. Не се фиксирайте върху болката, мислете за друго и не злоупотребявайте с обезболяващите.

Д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар, София

[Общо: 3    Средно: 1.7/5]
Как да понасяме по-леко жегите беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *