Как да подобря кръвообращението си при студ?

PRINT

Лошото кръвообращение обикновено е следствие от липсата на достатъчно движение плюс естествените процеси на стареене. Тези причини водят до по-лошата циркулация на кръвта и човек става по-уязвим за студа, мръзне повече. Жените имат подобни оплаквания по-често от мъжете. Имате ли такъв проблем, редовните физически упражнения са абсолютно необходими.

Не е нужно те да бъдат много интензивни, но бързата разходка например със сигурност ще повлияе добре на кръвообращението, съветва д-р Тони Галахър, цитиран от британският в. „Телеграф“. В добавка правете и някакви силови упражнения, за да изграждате и поддържате мускулната си маса. Това на свой ред ускорява метаболизма, не е толкова важно да са само кардио упражнения. Ето няколко прости, практически упражнения, които можете да опитате.

Стълбите могат да бъдат много удобен „уред“. Стъпвайте напред-назад на най-долното стъпало в продължение на три минути за загрявка, движейки ръцете си както обикновено. Следва една минута почивка. След това се качвате и слизате по три стъпала в продължение на две минути. Само 10 минути с подобни упражнения могат да бъдат много полезни, а според силите си можете да правите и по-дълги серии. Това ще ускори движението на кръвта, ще укрепи краката и ще мобилизира ръцете и торса. Не е нужно тази малка тренировка да бъде енергична. Малко и често се счита за много.

С малки гирички ще имате още повече възможности. Направете 15 до 20 повторения за бицепсите, като вдигате гиричките и сгъвате ръцете. Изнасянето на ръцете назад, държейки в тях тежест, тренира мускулите на ръцете отзад, а също и тези на гърба. Има и други упражнения за поддържане на мускулната сила. Може да изглежда много трудно отначало, но след като започнете, напредъкът ще дойде с времето. Ключът е да се упражнява последователно и често.

Носенето на няколко тънки слоя дрехи пък помага да се запази топлината в студеното време. Тялото ще поддържа по-лесно оптималната температура с помощта на въздушните джобове между слоевете тъкани. Вълнените и памучните чорапи имат успяват да поддържат по-топъл въздух около краката поради специфичното свързване на влакната при тези материи. Редовния сън, минимум от шест до осем часа на нощ, също помага за добрата форма, тъй като това е времето, когато организмът активира силите си за възстановяване.

Особено за жените е важно менюто да е съставено така, че те да приемат достатъчно желязо. Жените по принцип съхраняват като запас по-малко желязо в организма, отколкото мъжете. Този елемент обаче е нужен за преноса на кислород в кръвта, а дефицитът му пречи на доброто кръвообращение.

Уверете се, че пиете достатъчно вода. При дехидратация ръцете и краката са по-уязвими за студа, като сухата кожа трябва да се бори, за да запази топлината. Не на последно място е редовното хранене. Някои заети хора забравят да се хранят за дълги периоди от време, ангажирани с работата. Липсата на „гориво“ също може да е причина да чувствате студ, особено когато недохранването се комбинира с липсата на движение.

Ако краката винаги са премръзнали, не забравяйте да им направите гореща баня, когато се приберете вкъщи. Така те ще се затоплят бавно и естествено, което ще помогне за подобряване на кръвообращението.

Свързани теми: 9 лесни теста, за да проверим здравето у дома 

Инсулти и инфаркти скачат през зимата, но не студът е виновен

Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

[Общо: 5    Средно: 2.8/5]
Как да подобря кръвообращението си при студ? беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *