Как да подобря кръвообращението си при студ?

PRINT

Лошото кръвообращение обикновено е следствие от липсата на достатъчно движение плюс естествените процеси на стареене. Тези причини водят до по-лошата циркулация на кръвта и човек става по-уязвим за студа, мръзне повече. Жените имат подобни оплаквания по-често от мъжете. Имате ли такъв проблем, редовните физически упражнения са абсолютно необходими.

Не е нужно те да бъдат много интензивни, но бързата разходка например със сигурност ще повлияе добре на кръвообращението, съветва д-р Тони Галахър, цитиран от британският в. „Телеграф“. В добавка правете и някакви силови упражнения, за да изграждате и поддържате мускулната си маса. Това на свой ред ускорява метаболизма, не е толкова важно да са само кардио упражнения. Ето няколко прости, практически упражнения, които можете да опитате.

Стълбите могат да бъдат много удобен „уред“. Стъпвайте напред-назад на най-долното стъпало в продължение на три минути за загрявка, движейки ръцете си както обикновено. Следва една минута почивка. След това се качвате и слизате по три стъпала в продължение на две минути. Само 10 минути с подобни упражнения могат да бъдат много полезни, а според силите си можете да правите и по-дълги серии. Това ще ускори движението на кръвта, ще укрепи краката и ще мобилизира ръцете и торса. Не е нужно тази малка тренировка да бъде енергична. Малко и често се счита за много.

С малки гирички ще имате още повече възможности. Направете 15 до 20 повторения за бицепсите, като вдигате гиричките и сгъвате ръцете. Изнасянето на ръцете назад, държейки в тях тежест, тренира мускулите на ръцете отзад, а също и тези на гърба. Има и други упражнения за поддържане на мускулната сила. Може да изглежда много трудно отначало, но след като започнете, напредъкът ще дойде с времето. Ключът е да се упражнява последователно и често.

Носенето на няколко тънки слоя дрехи пък помага да се запази топлината в студеното време. Тялото ще поддържа по-лесно оптималната температура с помощта на въздушните джобове между слоевете тъкани. Вълнените и памучните чорапи имат успяват да поддържат по-топъл въздух около краката поради специфичното свързване на влакната при тези материи. Редовния сън, минимум от шест до осем часа на нощ, също помага за добрата форма, тъй като това е времето, когато организмът активира силите си за възстановяване.

Особено за жените е важно менюто да е съставено така, че те да приемат достатъчно желязо. Жените по принцип съхраняват като запас по-малко желязо в организма, отколкото мъжете. Този елемент обаче е нужен за преноса на кислород в кръвта, а дефицитът му пречи на доброто кръвообращение.

Уверете се, че пиете достатъчно вода. При дехидратация ръцете и краката са по-уязвими за студа, като сухата кожа трябва да се бори, за да запази топлината. Не на последно място е редовното хранене. Някои заети хора забравят да се хранят за дълги периоди от време, ангажирани с работата. Липсата на „гориво“ също може да е причина да чувствате студ, особено когато недохранването се комбинира с липсата на движение.

Ако краката винаги са премръзнали, не забравяйте да им направите гореща баня, когато се приберете вкъщи. Така те ще се затоплят бавно и естествено, което ще помогне за подобряване на кръвообращението.

Свързани теми: 9 лесни теста, за да проверим здравето у дома 

Инсулти и инфаркти скачат през зимата, но не студът е виновен

Липсата на минерали в организма се разчита по лицето

[Общо: 3    Средно: 2.3/5]
Как да подобря кръвообращението си при студ? беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 root

Още

Share on Facebook12Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *